Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.03.2021. 12:00

Petak donosi osjetan pad temperature zraka, a kakvo će vrijeme biti za Uskrs?

Zaštita od mraza u voćnjacima ne bi smjela izostati, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Renata Prusina
  • 3.256
  • 139
  • 0

Proteklih je dana prevladavalo polje visokog tlaka zraka. Akumulacija topline bila je uglavnom veća od prosjeka. Dnevne su vrijednosti temperature zraka narasle u gorju do 20℃, na istoku i zapadu Hrvatske 22℃, a uzduž Jadrana do 24℃. No, jutra su ipak bila hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Na 5 cm od tla izmjereno je u Poreču -4℃, Varaždinu -5℃, Pazinu i Gospiću -6℃, a u Slavonskom Brodu i -7℃.

Oborine je bilo, ali su ukupno izmjerene količine vrlo male. Zbog umjerene vlažnosti tla, priprema za sjetvu mogla se nesmetano obavljati

Danas, a još uvijek i sutra bit će stabilno i toplo. U petak nam sa zapada stiže promjena vremena. Ponegdje može i zagrmjeti. Glavninu oborine očekujemo noću s petka na subotu. Tijekom subote kiše će biti u cijeloj Hrvatskoj. Osjetno će zahladnjeti. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 13℃, na zapadu i istoku 17℃, a uzduž Jadrana do 19℃. Nedjelja će biti suha, sunčana, a tijekom ranih jutarnjih sati i hladna.

Temperatura zraka ne samo pri tlu, nego i do 200 cm iznad tla bit će niža od 0℃. Nažalost, hladno jutro s temperaturom nižom od 0℃ očekujemo u ponedjeljak, a ponegdje i u utorak. Zaštita od mraza u voćnjacima ne bi smjela izostati. Povrtlarske će se kulture morati prekrivati odgovarajućom folijom. Staklenike i plastenike morali bi noću zatvarati.

Vlažnost tla u utorak i srijedu bit će povoljna za obradu. Već navedene očekivane oborine ubrzat će klijanje i nicanje posijanih ratarskih, ali i povrtlarskih kultura. Korovi će također brzo rasti. Upravo zato savjetujemo da se što prije obavi plitka obradu tla, ali i na vrijeme koriste dozvoljeni herbicidi.

Vrijedno je istaknuti kako ponovne oborine očekujemo tek u drugoj polovici tjedna.

Sretan Uskrs želi vam vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.