Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.11.2018. 16:00

Pogoršanje vremena - kulminacija u utorak

U Hercegovini se očekuje obilnija kiša u količinama od 30 do 60 l/m2, mjestimično i do 80 l/m2. U Bosni je izgledan snijeg koji će postepeno, prema kraju dana, preći u kišu.

Foto: Pixabay/distel261110
  • 177
  • 19
  • 0

Početkom sedmice izgledna je promjena vremenskih prilika, uz povećanje oblačnosti, padavine i temperature primjerenije ovom dijelu godine. Kulminacija pogoršanja uslijedit će u utorak 20.11. kada se u Hercegovini očekuje obilnija kiša u količinama od 30 do 60 l/m2, mjestimično i do 80 l/m2. U Bosni je izgledan snijeg koji će postepeno, prema kraju dana, preći u kišu. 

Od srijede 21.11. do kraja sedmice i dalje će prevladavati lošije vremenske prilike, ali uz slabije izraženu nestabilnost i manje količine padavina. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Do sredine sedmice će biti hladnije, uz moguću pojavu mraza slabijeg intenziteta, izraženije u Bosni, potom će temperature porasti i za vikend su izgledne pozitivne vrijednosti tokom cijelog dana, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Maksimalne dnevne dostizat će u prvom dijelu sedmice između 2 i 5 °C u Bosni, na jugu do 10 °C, potom će otopliti i maksimalne vrijednosti temperatura kretaće se od 6 do 10 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 14 °C.

Prognozirane padavina popravit će sadržaj vlage u tlu, ubrzati rast ozimina posijanih u optimalnim, kao i nicanje usjeva iz tolerantnih rokova sjetve.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme uglavnom sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica mogu padati na području Krajine. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera. Na cijelom sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C. U Krajini se najviša dnevna temperatura zraka prognozira između 2 i 5°C.

U Bosni i Hercegovini u srijedu oblačno vrijeme sa kišom. Od poslijepodnevnih sati prestanak padavina. U Bosni su padavine slabe. U Hercegovini može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 2 i 5°C, a u Hercegovini od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

U četvrtak u većem dijelu Bosne se prognozira oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od sredine dana se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

Pretežno oblačno vrijeme prognizira se u u petak, u većem dijelu Bosne. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Vrijeme Pogoršanje Padavine Mraz Kiša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]