Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.11.2021. 16:00

Pojava snijega moguća je i u danima ove kasne jeseni

Snijeg, oborine, bujične poplave, pijavice, sve je to moguće u narednim danima, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Samim tim, poljodjelski se radovi neće moći obavljati.

Foto: Depositphotos/fotomod
  • 2.059
  • 122
  • 1

Protekla subota obilovala je sijanjem Sunca, a bilo je i ugodno toplo. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo na istoku i zapadu, nego i u gorju do 15℃, a uzduž Jadrana i do 23℃. Berba maslina i agruma polako se privodila kraju.

Oborine tijekom jučerašnjeg dana nisu utjecale na tijek berbe, jer su količine bile vrlo male. No, ovog mjeseca ukupno izmjerene količine uz Jadran, te na otocima vrlo su velike. Već danas su količine u Hvaru dvostruko veće od prosjeka. Vrijedno je istaknuti kako je pojava oborine u prvoj polovici tjedna bila i vrlo česta. Poljodjelski su se radovi obavljali vrlo teško. Tlo je bilo vrlo vlažno.

Jutro je danas bilo vrlo hladno. Temperatura zraka mjerena na 5 cm od tla spustila se u Zadru na 2℃, Pazinu i Osijeku -7 ℃, Varaždinu -8℃, a u Zagrebu i Križevcima na -9℃. Pomalo nevjerojatno da je i na današnji dan u Zagrebu (-13.5℃) i Osijeku (-15.7℃), ali 1988. godine izmjerena najniža temperatura ovog mjeseca vremenskog niza 1949. – 2020. No, tlo na 5 cm dubine jutros se ipak nije smrzavalo.

Sutra će ujutro ponegdje biti slabog mraza. U gorju, te uz Jadran bit će oborine. Od petka očekujemo porast jutarnje temperature, jer će naši krajevi biti pod utjecajem ciklone sa Sredozemlja. Opasnosti od pojave mraza neće biti. Tlak zraka naglo će opadati, pa će se ljudi osjetljivi na nagli pad tlaka osjećati vrlo loše. Savjetujemo da se pripremite na moguću glavobolju, ali i loše raspoloženje.

Uzduž Jadrana oborine će uskoro biti ne samo česte, nego i obilne. Na kraju ove kišne epizode velika je vjerojatnost da ukupna količina oborine za ovaj mjesec bude u Splitu i Dubrovniku tri, a u Hvaru i pet puta veća od prosjeka. Tlo će biti vrlo vlažno. Treba zaboraviti na radove među maslinama i agrumima, a na vrijeme se pripremiti na moguće bujične poplave, poplavljene rive, ali i na pojave pijavica.

Oborine na istoku i zapadu u petak i nedjelju neće biti obilne. No, snijegu se ove kasne jeseni malo tko nada. Njegova moguća pojava tijekom noći u subotu i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske, a u ponedjeljak i u gorju, nagovještaj je skorog dolaska kalendarske zime. Voćare upozoravamo kako zbog zadržavanja mokrog snijega na granama voćaka može doći do oštećenja. Da ipak do toga ne dođe, savjetujemo da se snijeg sa grana što prije otrese.

No, vjerujemo da se spomenuti snijeg u nizinama neće dugo zadržati, a i da njegova visina neće biti pretjerana. Kako će od utorka jutra ponovno biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja, kolinja mogu početi!


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]