Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.11.2022. 16:30

Pojava snijega uskoro nas može iznenaditi

Vrijeme će biti upravo onakvo kakvo mnogi poljodjelci priželjkuju, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Fire-d (ilustracija)
  • 6.847
  • 426
  • 1

Proteklih sedam dana oborine je bilo najviše u gorju i to 15 do 29 mm, te uzduž Jadrana gdje se ukupno izmjerene količine kreću od 4 do 36 mm. No, na istoku i sjeverozapadu izmjereno je samo 1 do 5 mm oborine. I upravo zato, tlo je bilo uglavnom umjereno vlažno, pa su traktori i još uvijek pokoji kombajn mogli ulaziti na oranice.

Dnevna temperatura zraka na istoku i sjeverozapadu narasla je do 19℃, a tlo na 5 cm dubine se zagrijalo do 15℃ što je pogodovalo ozimim ratarskim kulturama. Jutra su ipak bila hladna, jer se temperatura pri tlu spustila na istoku i sjeverozapadu i na -2℃. I zato je plastenike i staklenike trebalo noću zagrijati, a cvijeće s balkona i terasa odnijeti na toplija mjesta.

U danima koji dolaze vrijeme će biti upravo onakvo kakvo mnogi poljodjelci priželjkuju, a to su kiša i snijeg, pa i temperature ispod točke smrzavanja. Pojava kiše bit će vrlo česta u cijeloj Hrvatskoj. Sijanja Sunca bit će vrlo malo tek početkom idućeg tjedna. Osjetniji pad temperature zraka očekujemo u subotu, pa i u prvoj polovici idućeg tjedna. Dnevne će temperature zraka na kopnu narasti samo do 4℃, a jutarnje se spustiti i na -5. No, pri tlu će sigurno biti hladnije za 3℃, te ponegdje niže još za koji stupanj.

Dakle, biljke osjetljive na niske temperature zraka treba prekriti odgovarajućom folijom i spremiti na toplija mjesta. Hladna jutra natjerat će miševe i štakore da se presele u skladišta, pa ih treba što prije početi zatrovanim mamcima uništavati. Voćke i vinovu lozu treba zaštititi od divljači.

Pojava snijega u subotu i nedjelju, ali i u srijedu idućeg tjedna mnoge će ratare razveseliti. To će biti prva pojava snijega ove zime. Kolika će biti njegova visina, danas ne možemo znati. No, vrijedno je prisjetiti se kako je najveća visina od početka mjerenja do danas izmjerena na Zavižanu (Velebit) bila 31. ožujka 2013.g. i to 322 cm. U Osijeku je 12. veljače.1922. izmjereno 93 cm, a u Zagrebu 16. veljače.1929. godine 95 cm.

Nažalost, najavljeni snijeg će biti mokar i težak, pa iako će se brzo otopiti, ipak ga moramo što prije otrest s grana voćaka, ali i ukrasnog bilja. Savjetujemo da se i armatura plastenika ovih dana provjeri kako bi eventualne štete od teškog snijega bile što manje.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Snijeg Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]