Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.07.2022. 16:00

Pojave kiše će uskoro biti, ali vrlo malo i tek ponegdje na kopnu

Ne zaboravite kako je u ponedjeljak blagdan svetog Jakova, a u utorak svete Ane. Moramo se prisjetiti pučke izreke: "Jakov kuri, Ana žari",, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.150
  • 179
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila veća od prosjeka za samo pet do 10 posto, iako je dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 33℃, sjeverozapadu 34℃, istoku 35℃, a uzduž Jadrana i do 37℃.

Međutim, tijekom ranih jutarnjih sati temperatura pri tlu spustila se na sjeverozapadu na 7℃, a na istoku i u gorju na 6℃. Vjerujemo da su spomenute ipak donekle ublažile posljedice temperaturnog stresa tijekom podneva. No, kod kukuruza koji je u fenofazi cvatnje spomenute dnevne ipak mogu utjecati na sterilnost polena.

Tlo je i dalje vrlo suho, jer veće količine kiše proteklih sedam dana nisu pale. Naime, na istoku je palo 1 do 3 mm, a na sjeverozapadu i gorju 1 do 2 mm. Uzduž Jadrana nije pala ni jedna kap kiše.

Vremenu u danima koji dolaze nimalo se ne veselimo, jer će dani biti vrući s temperaturama većim od 30℃. Vjerojatnost za pojavu kiše na sjeverozapadu i istoku postoji, ali samo u nedjelju, a ponegdje vjerojatno u utorak i srijedu. Očekivane količine su male, ali zato može biti i grmljavine, što nas nimalo ne veseli, jer obično u takvim situacijama dođe i do pojave tuče.

Nažalost, obrana od tuče protugradnim raketama više ne postoji, pa svaka najava nevremena s grmljavinom izaziva opravdani strah od šteta na usjevima.

Ne zaboravite kako je u ponedjeljak blagdan svetog Jakova, a u utorak svete Ane. Moramo se prisjetiti pučke izreke: "Jakov kuri, Ana žari", pa vrući dani u prvoj polovici idućeg tjedna nisu iznenađenje.

No, vode u dubljim slojevima tla bit će još manje, a dugoročne vremenske prognoze kišu ne najavljuju.

Savjetujemo da se radovi na otvorenom obavljaju samo od 4 do 7 sati u jutro, da se koriste kreme sa zaštitnim faktorom, a da se prostorije otvaraju samo noću. Idealna temperatura prostorija tijekom noći je 24℃.

Zbog suhih i sunčanih dana početkom idućeg tjedna vinogradari će moći obavljati preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Savjetujemo da se vinogradi pregledaju jer su uvjeti za širenje pepelnice povoljni.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Pojava kiše Vruće Jakov kuri Ana žari


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.