Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.06.2020. 12:00

Poslije kiše dolazi sunce, ali i još malo - kiše

Kakvo nas vrijeme očekuje i koje radove obaviti u skladu s vremenskim (ne)prilikama, otkriva naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.298
  • 99
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj uglavnom unutar višegodišnjeg prosjeka. Rast i razvoj biljaka zaostaje u odnosu na prosjek proteklih 5 godina, ali je zato unutar višegodišnjeg prosjeka vremenskog razdoblja 1961. – 1990.  Ukupno izmjerene količine oborine kreću se na istoku Hrvatske od 14 do 39 mm, zapadu 23 do 48 mm, gorju 40 do 47 mm, a uzduž Jadrana od 7 do 88 mm. I zato je tlo umjereno vlažno. Vode u tlu na prostoru cijele Hrvatske ima dovoljno za sve biljke s kratkim korijenovim sustavom. Navodnjavanje se trenutno ne mora obavljati.

U danima koji dolaze oborine očekujemo ponegdje na istoku već u subotu, a na zapadu i u nedjelju. Tijekom ponedjeljka oborine će biti u cijeloj Hrvatskoj. No, veseli nas da će u utorak vjerojatno ponovno biti suho i sunčano.

Vrijedno je istaknuti kako će od sutra pa sve do nedjelje iz dana u dan biti sve toplije. Dnevna će temperatura zraka narasti u subotu i nedjelju ponegdje na istoku i zapadu Hrvatske, ali i uzduž Jadrana i do 30℃. Biljke će doživljavati takozvani temperaturni stres. Na našu sreću to će ipak trajati samo 1 do 2 dana jer će već u ponedjeljak osjetno zahladnjeti.

Dakle, kosidbu krmnih kultura trebalo bi obaviti u četvrtak kako bi se u petak sijeno uspjelo osušiti. Vinova loza još uvijek cvate. Preventivna prskanja protiv infekcije pepelnicom i plamenjačom trebalo bi obaviti najkasnije u petak. Opasnost od ponovne infekcije pepelnicom tijekom vrućih dana u subotu i nedjelju je vrlo velika.

I na kraju Vas moramo podsjetiti na zaštitu od vrlo visokog UV zračenja tijekom subote i nedjelje. Naš je savjet da se tijekom boravka na otvorenom zaštite slamnatim šeširom, ruke košuljom dugih rukava, a noge dugim hlačama. Lijepo Vas molimo da tijekom dana popijete najmanje 2 litre tekućine, te da ne izlazite na Sunce od 12:00 do 14:00 sati, jer u tom razdoblju UV- indeks vrlo visok.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.