Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske nepogode
  • 07.10.2021. 10:30

Potres i obilna kiša pogodili Dalmaciju, upaljen crveni meteoalarm za Istru i Kvarner

Najavljeni su orkanski udari bure te brzina vjetra veća od 120 m/h. Veći dio zemlje je u narančastom.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
  • 1.538
  • 67
  • 0

Ciklona nam je donijela pravo jesensko vrijeme. Kiša, orkanski udari bure, zamjetna promjena temperature, bujične i urbane poplave od sredine ovog tjedna "zavladale" su cijelom Hrvatskom. 

Tako je samo jučer, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, već do 8 sati ujutro na Zemuniku palo 105 litara kiše po kvadratnom metru, a sredinom dana i u rano popodne jaki grmljavinski oblak zahvatio je okolicu Živogošća gdje je u svega nekoliko sati palo 115 litara. U Vrgorcu je do 13 sati palo 111 litara pa je u gradu mjestimice bilo bujica.

Crveni alarm za danas je upaljen za područje Istre i Kvarnera zbog najavljenih orkanskih udara bure, brzina vjetra veća od 120 m/h. Narančasti alarm je na snazi za veliki dio zemlje, dok je žuti upaljen za područje Slavonije i Baranje.

"Oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe. Oborina će ponegdje biti obilna, osobito u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje, gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na većem dijelu Jadrana će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom dijelu umjereno i jako jugo", stoji na njihovoj službenoj stranici. 

Temperatura zraka na kopnu većinom će biti od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21 °C.

Obilne količine kiše ponegdje mogu izazvati erozije tla, moguća je i pojava mraza

Za sutra je još moguća obilna oborina, a zatim će u subotu kiše biti manje, moguća su i kraća sunčana razdoblja, ali već od nedjelje opet više oblaka i češća kiša. "U nastavku tjedna bit će još hladnije", prognoziraju iz DHMZ-a.

Potres 4.6 po Richteru zatresao Dalmaciju

Pored svega, jučer je u kasno večernjim satima, negdje oko 22 sata potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici pogodio Dalmaciju. Epicentar je bila Kamešnica, mjesto 40 kilometara sjeveroistočno od Splita. Najviše se osjetio na širem sinjskom području, u Otoku i Voštanima.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u razgovoru za HTV da je potres bio jak. "Intenzitet u epicentru je VI stupnja EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina", komentirao je ovaj iznenadni potres. 

Dodao je kako prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i ne očekuju ih, iako ne izrazitije. "Naknadna podrhtavanja bila su slabija, a bit će ih još", istaknuo je. 

U Italiji pala povijesna kiša, srušen europski rekord

U Italiji je u utorak tijekom silovitog olujnog nevremena pala rekordna kiša - toliko da je srušen europski rekord. 

Satelitsku snimku koja prikazuje količinu padalina nad Italijom u posljednjih 36 sati na Twitteru je objavio škotski meteorolog Scott Duncan.

"Nevjerojatnih 740.66 milimetara kiše u samo 12 sati", napisao je Duncan.


Tagovi

Vremenske nepogode Crveni alarm Kiša Bujične poplave Potres DHMZ


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.