Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitite biljke
  • 31.05.2022. 13:30

Površinski sloj zemljišta isušen - šta je s proljetnim usjevima?

Toplo vrijeme povoljno je uticalo i na aktivnost insekata, kao što su polaganje i piljenje larvi breskvinog smotavca, jajna legla krompirove zlatice, repina pipa i druge štetočine.

Foto: Ranka Vojnović
  • 101
  • 27
  • 0

Padavine u proteklih sedam dana bile su male i uglavnom lokalni pljuskovi, pa je površinski sloj zemljišta isušen, a svi proljetni usjevi trenutno imaju pojačane potrebe za vodom, jer su u fazama intenzivnog vegetativnog porasta, kao i ozima žita koja klasaju i nalivaju plod, navedeno je u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Toplotni uslovi omogućili su intenzivan porast svih poljoprivrednih usjeva, kao i zrenje pristiglog povrća i ranog voća. Temperaturne vrijednosti povoljno su uticale i na aktivnost insekata, kao što su polaganje i piljenje larvi breskvinog smotavca, polijeganje jaja jabukinog smotavca, jajna legla krompirove zlatice, pepeljasti grožđani moljac, repina pipa i druge štetočine.

"U pogledu biljnih bolesti, na vinovoj lozi primijećeni su simptomi crne pjegavosti, kod jabuke je prisutan infektivni materijal koji može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova. Kod ozime pšenice, koja je u fazi cvjetanja, uz prisustvo padavina i visoku vlažnost, postoji rizik od infekcije klasa gljivom prouzrokovačem fuzarioze klasa", navedeno je.

Zaštita voća i povrća

Vinova loza se nalazi u fazi intenzivnog porasta mladica te ulazi u fazu cvatnje. Prema preporukama Federalnog agromediteranskog zavoda, potrebno je izvršiti zaštitu vinograda od uzročnika bolesti plamenjače (Plasmopara viticola) jednim od pripravaka: Curzate F, Pergado F, Vincare, Forum star, Actlet F, Mikal premium F, Mikal flash, Momentum Trio i dr. Za zaštitu od pepelnice (Uncinula necator) može se koristiti jedan od pripravaka: Nativo WG, Luna Experience, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Stroby DF, Collis SC, Domark 40 ME, Topas 100 EC ili neki drugi pripravak registriran za ovu namjenu.

I nasade krompira i paradajza poželjno zaštititi od uzročnika plamenjače. U tu svrhu može se koristiti jedan od pripravaka: Revus, Ranman Top, Equation pro, Ridomil gold R, Polyram DF, Neoram WG ili neki drugi pripravak registriran za ovu namjenu. Ukoliko se u nasadu paradajza uoči pojava lisnih ušiju poželjno je nasad zaštititi jednim od pripravaka: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Karate zeon, Poleci Plus i dr.

Zeleno uvenuće može smanjiti prinose za 90 posto – kako spriječiti štetu?

Nasade jabuka zaštitite od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis). U tu svrhu može se koristiti jedan od pripravaka: Captan 80 WG, Captan WP 50, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Merpan 80 WDG ili Polyram DF. U slučaju nastalih infekcija za tretiranje nasada mogu se koristiti  pripravci: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Indar 5 EW, Sercadis Plus ili Difenzone. Za suzbijanje lisnih ušiju može se koristiti Teppeki 500 WG ili Closer.

Mogući pljuskovi

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do kraja ove sedmice bit će sunčano i veoma toplo, a u poslijepodnevnim časovima postojat će uslovi za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Minimalna temperatura u nižim predjelima bit će od 13 do 17, na jugu do 20, u višim od sedam do 13 stepeni, a maksimalna od 20 do 33, lokalno i do 35, u višim predjelima od 18 do 28 stepeni Celzijusa.


Tagovi

Agro prognoza Usjevi Vlažnost tla Plemenjača Crna pjegavost Lisne uši


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.