Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.02.2022. 14:00

Požurite s planiranim, oborine će zaustaviti poljoprivredne radove

Vrijeme je da se sadnice mladih voćaka, lozni cijepovi, ali i sjeme povrtlarskih, pa i ratarskih kultura što prije nabavi, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 5.542
  • 319
  • 1

Ponovno je proteklih sedam dana bilo znatno toplije od prosjeka za ovo doba godine. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 15℃, zapadu 17℃, a na istoku, te uzduž Jadrana i do 18℃. Bojali smo se da ne krene kolanje sokova kod višegodišnjih kultura. No, kako su jutra ipak bila hladna to se nije dogodilo. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u Šibeniku i Splitu na -3℃, Poreču -7℃, Gospiću -8℃, Slavonskom Brodu -9℃, a u Varaždinu i na -10 ℃.

Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na istoku izmjereno najviše 1 mm, zapadu 10 do 14 mm, u gorju 17 do 26 mm, a uzduž Jadrana 2 do 20 mm. Upravo zato je tlo umjereno vlažno u gorju, te na zapadu, dok je na istoku već pomalo i suho. Očekujemo kako će uskoro doći do njegove promjene vlažnosti.

U subotu sa sjeverozapada dolazi do promjene vremena koje će zahvatiti cijelu Hrvatsku. Oborine će obustaviti poljoprivredne radove. Tlo će biti vlažno. Tijekom dana će zahladiti, ali će se dnevne temperature zraka ipak kretati oko 10℃. Ponovnu pojavu oborine očekujemo već u ponedjeljak, pa nije tek tako zbog prevrtljivog vremena veljača nazvana "prevrtačom".

Vrijedno je istaknuti kako će i dalje biti toplije od prosjeka za ovo doba godine. Izrazito toplije od prosjeka bit će sve do subote, a zatim i početkom idućeg tjedna. Očekujemo kako će sunčano biti u petak pri čemu će sijanja Sunca na istoku i zapadu biti 5 do 7 sati. Do ponovnog sunčanog dana morat ćemo malo pričekati sve do utorka. Spomenutog bi dana sijanja Sunca moglo biti na zapadu i 6 sati, a na istoku za 1 do 2 sata manje, ali dovoljno da se tlo počinje sušiti, a marljivi poljodjelci počet sa radovima.

Dakle, savjetujemo da se što više planiranih radova pokuša obaviti do subote. Umjerenu vlažnost tla iskoristit će ratari ne samo za obavljane prihrane ozimih kultura, nego i za pripremu tla za sjetvu jarih kultura. Voćari i vinogradari se ne bi smjeli odmarati. Oni će već od ranih jutarnjih, pa sve do kasnih popodnevnih sati obavljati rezidbu. Rane na mjestima reza moraju se premazati voskom. No, i povrtlari će biti vrijedni, ali s izradom malih plastenika unutar okućnice ipak ne treba žuriti.

Pričekajmo još barem 20-a tak dana kad će temperatura sjetvenog tla prelaziti temperaturni prag od 5℃. Tlo treba što prije očistiti i duboko prekopati. Vrijeme je i da se već ovog tjedna krene s nabavkom loznih cijepova, mladih voćaka, ali i sjemena povrtlarskih pa i ratarskih kultura.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo