Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stiže kiša
  • 13.09.2022. 12:00

Požurite s radovima, slijedi nam pogoršanje vremena

Subota će biti hladnija od petka za otprilike 8 stupnjeva, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.874
  • 82
  • 0

Proteklih je dana ponovno bilo vruće. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 29° C, sjeverozapadu 31° C, a uzduž Jadrana, te na istoku zemlje do 32° C. Jutra su ipak bila svježa. Tijekom ranih jutarnjih sati, ali pri tlu temperatura se spustila u Križevcima i Slavonskome Brodu na 7° C, a u Gospiću na samo 5° C

Dozrijevanje svih poljoprivrednih kultura se nastavilo, jer je akumulacija topline, ne samo u gorju, nego i na sjeverozapadu, te istoku zemlje bila veća od prosjeka za 20 do 30%. Bilo je i kiše koja je ponegdje prekidala berbu jabuka i grožđa.

No, njena pojava razveselila je ratare koji su počeli pripremati tlo za jesensku sjetvu. Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 4 do 41 mm, gorju 35 do 68 mm, a uzduž Jadrana i do 190 mm kiše. Međutim, ponegdje je uz Jadran ipak pao samo 1 mm, a to nije dovoljno za biljke s kratkim korijenovim sustavom.

Savjetujemo da se s radovima malo požuri, jer slijedi jedna epizoda od tri dana kad će pojava kiše biti svakodnevna. Već u četvrtak sa sjeverozapada dolazi pogoršanje vremena koje će prvo zahvatiti gorje i sjeverozapad zemlje. Tijekom petka pojavu kiše očekujemo u cijeloj zemlji. 

Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline od subote do ponedjeljka biti jednaka višegodišnjem prosjeku. Subota će biti hladnija od petka za otprilike 8° C. Od nedjelje pa sve do sredine idućeg tjedna vrijednosti jutarnjih temperatura na kopnu će biti niže od 10°C, a to znači da ćemo se morati slojevito oblačiti. No, od petka će na kopnu dnevne vrijednosti temperatura biti niže od 20° C.

Tlo će biti vlažno. Traktori će teško ulaziti na oranice, pa savjetujemo da se malo pričeka dok se tlo ne osuši. Razmislimo o zbijenosti tla koja nastaje kad se teškim strojevima ulazi na oranice.  

Osobe osjetljive na ambroziju malo će se u danima vikenda odmoriti, jer će koncentracija njezine peludi u zraku biti niska.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]