Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.02.2021. 10:30

Pred nama hladna sedmica, ponegdje će biti i cjelodnevni minus

Zbog prognoziranih padavina, ali i topljenja snijega, sadržaj zemljišne vlage biće u porastu, što ne bi trebalo da uzrokuje neke veće probleme poljoprivrednicima.

Foto: Bojan Kecman
  • 136
  • 214
  • 0

Na početku ove nedjelje, kako prognostičari najavljuju, očekuje nas pogoršanja vremena u cijeloj zemlji. Izvjesno je jače naoblačenje, duvati će vjetar iz pravca juga, a padavine će biti jače izražene u Hercegovini, Krajini i jugozapadnoj Bosni. Na većim nadmorskim visinama, sa nižim temperaturama moguć je i snijeg. 

Promijeniće se i temperaturni režim pa neće biti tako toplo kao prethodnih dana. Jutra će u Bosni biti svježa, sa 2°C dok će u  Hercegovini i Posavini biti toplije, do 7°C. Dnevni mksimum ide do deset stupnjeva, a na jugu i sjeveru BiH toplije, do 14°C. Do sredine nedjelje neće biti opasnosti od mraza. 

Kako se budemo bližili vikendu, zahladniti će sa osjetno nižim temperaturama. Strujanja zraka biće iz pravca sjevera, a u pojedinim mjestima moguće je da se minus zadrži tokom čitavog dana. 

Zbog prognoziranih padavina, ali i topljenja snijega, sadržaj zemljišne vlage biće u porastu, što ne bi trebalo da uzrokuje neke veće probleme poljoprivrednicima, naročito ne na ocjeditim i propusnim tlima. Tokom druge polovine sedmice moguća i golomrazica

Jutro je Bosni i Hercegovini osvanulo uglavnom oblačno, lokalno i sa slabijom kišom dok je na planinama pao i snijeg. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se od -2°C na Bjelašnici pa do 13 stupnjeva u Neumu i Mostaru. I u toku dana zadržava se oblačnost i slabija kiša. Intenzivnije padavine najavljuju se u zapadnoj Bosni, ali i u Hercegovini. Razvedravanje tek u večernjim satima. Duvati će i umjeren vjetar, povremeno jakih udara, iz južnog pravca. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, dnevni maksimum dosegnuće 15°C

I sutra se zadržava sličan trend. U većini krajeva BiH padati će kiša, a intenzivnije padavine očekuju se u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni. Suvo će biti jedino u istočnoj Bosni. Strujanja zraka intenzivnija, sa juga. Jutro sa prijatnih devet stupnjeva dok će maksimalna dnevna iznositi ponegdje i 16°C.

I krajem nedjelje preovladavati će slične vremenske prilike. U četvrtak, tokom prije podnevnih sati padati će kiša dok će postepen pad temperatura uzrokovati prelazak kiše u susnježicu i snjeg, osim na jugu zemlje. Sredinom dana dolazi do razvedravanja i postupnog prestanka padavina. Temperature će opadati u toku dana i to prvo u sjevernim područjima pa onda i na jugu i istoku BiH. Ujutru se najavljuje i do 11 stupnjeva, da bi do kraja dana došlo do postupnog opadanja vrijednosti. 


Tagovi

Pogoršanje vremena Oblačno vrijeme Kiša Snijeg Golomrazica Vjetar Jutarnje temperature Dnevni maksimum Razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]