Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.05.2023. 12:00

Pred nama su suhi i sunčani dani, ali pripremimo se na moguća nevremena s tučom

Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će visok i vrlo visok. Upozoravamo na mogućnosti lokalnog nevremena s grmljavinom, tučom, ali i jakim vjetrom

Foto: Hrvoje Škergat
  • 1.995
  • 112
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 27℃, a u ostalim dijelovima Hrvatske i do 28℃. Oborine je bilo, ali su količine vrlo male.

Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu, ali i u gorju 1 do 4 mm, a uzduž Jadrana 1 do 23 mm oborine. Tlo je danas u cijeloj zemlji umjereno vlažno, pa se plitka obrada može obavljati. Umjerena vlažnost tla naročito pogoduje posijanim ratarskim, ali i povrtlarskim kulturama. 

U danima koji dolaze dnevna će se temperatura zraka sve do sredine idućeg tjedna vrlo malo mijenjati, pa će njene vrijednosti narasti u gorju do 21℃, istoku i sjeverozapadu 24℃, a uzduž Jadrana do 25℃. Zbog sjevernog i sjeveroistočnog strujanja jutarnje će se temperature u danima drugog tjedna spuštati na istoku i sjeverozapadu na 10℃, a u gorju na 8℃.

Oborine očekujemo tijekom ponedjeljka u popodnevnim i večernjim satima, te u utorak. Upozoravamo na mogućnosti lokalnog nevremena s grmljavinom, tučom, ali i jakim vjetrom. Ne zaboravimo da se obrana od tuče u Hrvatskoj više ne provodi korištenjem protugradne obrane. No, radarske slike na web stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda mogu nam itekako pomoći da se pravovremeno pripremimo na moguća nevremena, ne samo na kopnu, nego sad već i na moru.  

Kako će većina dana biti suha i sunčana, poljodjelski će se radovi moći obavljati. 

Savjetujemo da se idućih dana počne obavljati kosidba krmnih kultura, jer će se pokošeno sijeno vrlo brzo sušiti. Plitka obrada tla ne smije se odgađati, jer se njome razbija pokorica, ali i uništavaju korovi. Vrijeme će biti po volji voćara i vinogradara koji moraju obaviti preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika.

Naime, opasnost od infekcije plamenjačom vinove loze je velika. Uvjeti za širenje pepelnice, ali i čađave krastavosti jabuka vrlo su povoljni. Pojava lisnih ušiju i na cvijeću upozorenje je pravovremenog prskanja svih ugroženih kultura.

Osobe koje su alergične na pelud upozoravamo kako je koncentracija peludi trava vrlo visoka. Savjetujemo da se izbjegava boravak na nepokošenim livadama. Osim navedenog, vrijedno je istaknuti kako će idućeg tjedna stupanj opasnosti od UV zračenja biti visok, pa i vrlo visok.

Savjetujemo korištenje krema visokog faktora zaštite, nošenje šešira, te izbjegavanje boravka na otvorenom od 11:00 d0 16:00 sati.  


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Suho i sunčano Lokalno nevrijeme Grmljavina Tuča Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]