Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.03.2023. 10:30

Proljeće u skladu s kalendarom - ove sedmice bez mraza

Sa narednim vikendom, u Posavini su moguće maksimalne dnevne temperature do 20 °C.

Foto: Maja Celing Celić
  • 83
  • 31
  • 0

Umjereno do pretežno oblačno zadržat će se danas do kraja dana u našoj zemlji. Kiša se uglavnom očekuje na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 stepeni.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon stabilnog i sunčanijeg vikenda, slične vremenske prilike zadržaće se većim dijelom ove sedmice.

Nema mraza

Kratkotrajno, prolazno pogoršanje, izgledno je u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, kada se usljed prodora vlažnog zraka sa sjeverozapada, očekuju padavine u Krajini, te dijelovima zapadne i centralne Bosne. Na sjeveru zemlje i u Hercegovini, ova promjena će biti slabije izražena, pretežno u vidu povećane naoblake. Od utorka poslije podne slijedi stabilizacija vremenskih prilika do kraja prognoznog perioda.

Vegetacija poranila - zašto to nije dobro za voćke?

Temperaturni režim biće u skladu sa kalendarom. Pojave mraza nema. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 4 do 8 °C, maksimalne dnevne u rasponu od 13 do 17 °C, postepeno iz dana u dan toplije. Sa narednim vikendom, u Posavini su moguće maksimalne dnevne temperature do 20 °C.

Prognozirane vremenske prilike omogućit će nesmetano provođenje proljetnih radova u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Trodnevna prognoza

Sutra u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno prije podne. Ponegdje u južnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Smanjenje oblačnosti se očekuje u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U srijedu, 22. marta, u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme očekuje se i u četvrtak, 23. marta. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 stepen.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agroprognoza Kiša Oblačno Proljeće Mraz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.