Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.05.2021. 09:00

Proljetna kiša nije kao druge, proljetna kiša otapa tuge

Rast vegetativne mase poljoprivrednih kultura bit će intenzivan, a mnoge biljke s kratkim korijenom doživjeti temperaturni stres, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Renata Prusina
  • 2.181
  • 316
  • 0

Sjetva se pomalo privodi kraju. Posijane ratarske i povrtlarske kulture zahvaljujući umjereno vlažnome tlu dobro niču. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana uzduž Jadrana palo 1 do 24, a na kopnu i do 45 mm oborine. 

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Na istoku i zapadu Hrvatske najviše sati sijanja Sunca očekujemo ne samo u nedjelju, nego i u prvim danima idućeg tjedna kad ponegdje dnevne vrijednosti temperature zraka mogu narasti i do 30℃.

Tih će dana mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom doživjeti prvi ovogodišnji temperaturni stres, ali koji, vjerujemo, neće utjecati na njihov rast i razvoj. Najmanje sijanja Sunca očekujemo u gorju te uzduž Jadrana.

Vrijedno je istaknuti kako će u prvim danima idućeg tjedna na istoku i zapadu temperature zraka tijekom ranih jutarnjih sati biti veće od 10℃. Zahvaljujući relativno visokim jutarnjim, ali i dnevnim temperaturama zraka rast vegetativne mase vinove loze, povrtlarskih kultura, ali i korova u danima koji dolaze biti će vrlo intenzivan.

Intenzivan rast spomenutih kultura upozorenje je da na vrijeme počinjemo provoditi preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Plitkom obradom tla, ali i primjenom odgovarajućih herbicida korovi će se polako suzbijati, a naše kulture nesmetano rasti. No, na tlu ponegdje može doći do stvaranja pokorice. Plitkom obradom tla pokorica će se razbiti te više neće utjecati na rast tek izniknulih biljaka.

Iako će oborine sljedećih dana biti tek ponegdje i u relativno malim količinama, njihovoj se pojavi ovog mjeseca itekako veselimo. Jedna stara pučka izreka govori: "Proljetna kiša nije kao druge, proljetna kiša otapa tuge".


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.