Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.04.2020. 13:00

Pučka izreka kaže: Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno

Nažalost, istinitosti ove izreke bili smo svjedoci proteklih dana, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić i savjetuje: do nedjelje planirajte što više posijati.

Foto: Karolina Rastija
  • 3.139
  • 657
  • 0

Jedno duže razdoblje suhog vremena konačno je prekinuto. Ukupno izmjerene količine oborine kreću se na istoku Hrvatske od 7 do 9 mm, zapadu 4 do 7 mm, u gorju 10 do 13 mm, a uz Jadran 5 do 27 mm. Vjerujemo kako bi ratari bili sretniji da su količine veće. No, i to će biti dovoljno da se barem djelomično popravi vlažnost sjetvenog sloja tla. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka i to na istoku za 20 do 30%, zapadu 30 do 40%, u gorju 40 do 50%, a uz Jadran 20 do 30%.

Uostalom, pa kako i ne bi kad je krajem proteklog tjedna bilo tako toplo kao da smo već na kraju svibnja ili na početku lipnja. Dnevna je temperatura zraka narasla ne samo uz Jadran, nego i na kopnu i do 25℃. I sad, nakon tako toplih dana uslijedilo je već prije sedam dana najavljeno hladno jutro.

Jutros oko 5:20 sati temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Gospiću i Pazinu na -6℃ a u Slavonskom Brodu, Križevcima, Varaždinu i Zagrebu i na -8℃. Vrijedno je istaknuti kako je pad temperature zraka ispod točke smrzavanja počeo oko 1:00 sat, što znači da su negativne temperature ove noći trajale ukupno 6 sati. Šteta na povrtlarskim kulturama, voćkama, a sad još i na vinovoj lozi sigurno će biti.

U danima koji dolaze akumulacija topline na istoku i zapadu Hrvatske bit će veća od prosjeka za 30 do 40%, a uz Jadran jednaka prosjeku za ovo doba godine. Dani će do nedjelje biti suhi i uglavnom sunčani. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 15℃, uzduž Jadrana 22℃, a na istoku i zapadu do 24℃. Nadamo se kako pojave mraza ponegdje na istoku i zapadu, a pogotovo u gorju može biti još i noćas. Oborine očekujemo u nedjelju i ponedjeljak. Do tada umjerenu vlažnost tla svakako treba iskoristi za planiranu sjetvu povrtlarskih, ali i ratarskih kultura.

Dakle, za boravak na otvorenom idućih će se dana trebati slojevito obući. Dnevne će temperature u odnosu na jutarnje biti veće i za 15℃. Savjetujemo Vam da pokušate do nedjelje što više toga posijati, kako bi sjeme nakon oborine u ponedjeljak moglo vrlo brzo klijati i nicati. No, i tretiranja zakorovljenih površina herbicidima trebala bi se obaviti prije najavljene oborine. Vinograde u kojima je bilo mraza trebalo bi prskati biostimulatorom na bazi aminokiselina. Savjetujemo Vam da korove ne palite, jer se vatra vrlo lako može proširiti te izmaknuti našoj kontroli.  

Jedna stara pučka izreka govori: "Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno". Nažalost, upravo toga bili smo svjedoci i proteklih dana.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.