Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.03.2021. 12:40

Pučka izreka kaže: Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije

Dani će uskoro biti sve topliji, ali opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla, napominje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 2.438
  • 367
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je neuobičajeno hladno za drugu polovicu ožujka. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 10℃, a na istoku i zapadu samo do 11℃. No, na otocima je izmjereno 15℃. Jutra su bila vrlo hladna.

Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Šibeniku na -5℃, Pazinu i Slavonskom Brodu -9℃, Gospiću -10℃, a u Varaždinu i na -11℃.

Šteta na voćkama koje su u fazi cvatnje, te na povrću uzgajanom na otvorenom sigurno ima. Oborine uzduž Jadrana nije bilo. Ukupno je na istoku izmjereno 2 do 6 mm, a u gorju i zapadu samo 1 do 2 mm oborine. Upravo zato, biljke s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu. Tijekom petka i subote bilo je i pojave snijega koji se na tlu zadržao ne samo u gorju, već ponegdje i u nizinama. Pomalo neuobičajeno, snijeg je padao na prvi dan astronomskog početka proljeća.   

U danima koji dolaze temperature zraka polako će rasti. Jutra s negativnim vrijednostima na zapadu i istoku očekujemo sve do petka kad će i dnevne temperature narasti u gorju do 10℃, a na istoku i zapadu do 18℃. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo tijekom petka i subote. Oborine, ali u vrlo malim količinama očekujemo samo u gorju, te na zapadu u noći sa subote na nedjelju. 

Vrijedno je istaknuti kako će sjetveni sloj tla na istoku i zapadu, a pogotovo uzduž Jadrana sve do sredine idućeg tjedna biti već pomalo suh. Savjetujemo da se posijane povrtlarske kulture navodnjavaju. Ne zaboravimo i posađene lozne cijepove, ali i mlade voćke zaliti.

Suhe i sunčane dane trebalo bi iskoristiti za čišćenje zapuštenih oranica vinograda i voćnjaka, a kojih posljednjih godina ima sve više. Kako vode nema i u odvodnim kanalima, savjetujemo da se i oni očiste od žbunja. Ne zaboravimo obaviti gnojidbu vinograda i voćnjaka.   

Jedna stara pučka izreka kaže: "Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije". Upravo zato, grijanju Sunca još ovih nekoliko dana u ovom mjesecu ne bi se trebali veseliti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.