Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.06.2020. 13:30

Radove planirajte za vikend, nastavlja se nestabilno vrijeme

Rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura trenutno je dosta neujednačen, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.292
  • 165
  • 0

Sutra će vrijeme u cijeloj Hrvatskoj biti vrlo nestabilno, pa ponegdje može pasti i malo oborine. Može i zagrmjeti. Najveće količine oborine očekujemo u petak. Već u subotu, a pogotovo u nedjelju na cijelom prostoru Hrvatske bit će suho i sunčano. No, ponovno tijekom ponedjeljka na istoku i zapadu Hrvatske, ali i u gorju očekujemo oborine.

Akumulacija topline u cijeloj zemlji bit će jednaka višegodišnjem prosjeku. Dani do utorka neće biti vrući, što znači da će dnevna temperatura zraka narasti na zapadu do 26, a na istoku Hrvatske do 27℃. Zbog utjecaja još uvijek hladnog mora uzduž Jadrana će biti hladnije za 2℃ do 3℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti uz Jadran na 13℃, a na istoku i zapadu na 8℃.

Dakle, preventivna prskanja protiv biljnih bolesti štetnika, ali i kosidba krmnih kultura obavljat će se uz veliki rizik. Oborine mogu vrlo brzo isprati zaštitna sredstva s lisne mase, ali i navlažiti pokošeno sijeno. Da se izbjegnu navedene nedaće savjetujemo da se preventivna prskanja te kosidba planira za subotu i nedjelju.

Rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura trenutno je dosta neujednačen. U odnosu na ranije godine, čini nam se kao da vegetativna masa poljoprivrednih kultura kasni u svome rastu. Posljedica toga je ne samo relativno suho tlo, nego i akumulacija topline jednaka višegodišnjem prosjeku, a ne onome od prije nekoliko godina. Dovoljno je prisjetiti se kako je prošle godine u ovo vrijeme stupanj opasnosti od ultravioletnog zračenja bio visok, te kako su dani bili vrući s temperaturama i do 30℃.

Moramo vas upozoriti kako je koncentracija peludi trava na istoku i zapadu Hrvatske vrlo visoka. Svi oni koji pate od alergije na navedenu pelud moraju se držati podalje od livada.

I na kraju, ne smijemo dozvoliti da nam korovi prekriju naše posijane i posađene povrtlarske kulture. Njihov je rast vrlo intenzivan, te ih na vrijeme treba uništavati ne samo plitkom obradom tla, nego i malčiranjem.    


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.