Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.11.2022. 10:30

Ratari mogu odahnuti, jesen je dobro počela, a bit će još padavina

Dospjele padavine u posljednje vrijeme dodatno su povećale vlažnost obradivog zemljišta, tako da će klijanje i nicanje ozimih usjeva, ječma i pšenice biti kvalitetno obavljena

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 63
  • 35
  • 0

U dosadašnjem dijelu jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, za sjetvu pšenice, kao i za klijanje i nicanje već posijanih ozimih kultura.

U narednom periodu bila bi neophodna veća količina padavina da bi se normalno odvijali procesi klijanja, nicanja i početne faze razvoja ozimih usjeva, kako bi se bolje pripremili za period zimskog mirovanja i lakše podnosili niske temperature.

Povećana vlažnost zemljišta

Dospjele padavine u posljednje vrijeme dodatno su povećale vlažnost obradivog zemljišta, tako da će klijanje i nicanje ozimih usjeva, ječma i pšenice biti kvalitetno obavljena.

Tokom proteklih sedam dana stekli su se uslovi za pojavu simptoma biljnih bolesti. Na usjevima ozimog ječma registrirano je širenje mrežaste pjegavosti lista.

Šta se može sijati i saditi pred zimu?

U pogledu voćarskih kultura u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja jabučastog i koštičavog voća, u fazi kada opadne od 60 do 70 posto lisne mase potreban je jesenji tretman.

Za vikend snijeg

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, nakon kišovitog početka sedmice, od danas padavine slabe. Do petka, kada se očekuje sunčano, uslijedit će postepeno razvedravanja.

No, oblačno s kišom u nizinama bit će i predstojećeg vikenda. U višim područjima sa susnježicom ili snijegom.


Tagovi

Agroprognoza Kiša Snijeg Ozimi Vlažnost zemljišta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.