Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.10.2022. 13:30

Razdoblje stabilnog i iznadprosječno toplog vremena se nastavlja

Još uvijek nije kasno za obavljanje jesenske gnojidbe, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.611
  • 122
  • 0

Kako je proteklih dana ponovno bilo iznadprosječno toplo, ruže nikako ne prestaju cvasti. Akumulacija topline u cijeloj zemlji bila je veća od prosjeka za 50 do 60 posto. Pojave mraza nije bilo niti u gorju, pa se staklenici i plastenici noću nisu trebali zatvarati.

No, jedno malo dulje razdoblja bez kiše u utorak je prekinuto. Ukupno je palo na istoku 2 do 5 mm, sjeverozapadu 6 do 16 mm, a u gorju 8 do 25 mm kiše. Tlo je umjereno vlažno samo na sjeverozapadu i u gorju. Vrijedno je istaknuti kako kiše u Dalmaciji i dalje nema.

Pred nama je nastavak stabilnog vremena koje će potrajati sve do kraja prve polovice idućeg tjedna, a vjerojatno i do drugog vikenda. Tlo će ponegdje na lakim i lako propusnim tlima biti sad već i suho. Posijane ozime kulture nicat će vrlo teško. Posađene i posijane povrtlarske kulture morat će se malo navodnjavati, u protivnom će sjetva biti uzaludna.

Dani će biti uglavnom sunčani. No, pojava magle tijekom jutarnjih sati stvarat će teškoće u prometu.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se do kraja tjedna spustiti na istoku i zapadu samo na 9 C, a u gorju na 5 C. Tijekom dana će narasti i do 22 C. Vrlo slične temperature zraka očekujemo i u prvoj polovici idućeg tjedna.  

Dakle, poljodjelski će se radovi obavljati po suhom i iznadprosječno toplom vremenu. Veseli nas da ćemo ove godine u obilju cvijeća nesmetano kititi grobove naših najmilijih.

Nakon toga svakako bi trebalo otići u voćnjake i vinograde. Još uvijek nije kasno za obavljanje jesenske gnojidbe.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Stabilno Suho Magla


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]