Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.01.2023. 16:30

Razmišljate o rezidbi? Vrijeme će vas poslužiti

Niti jednu pahulju snijega nismo vidjeli, ali smo zato u šumarcima nailazili na rano proljetno cvijeće. Što kaže prognoza za idućih tjedan dana?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.111
  • 114
  • 1

Ne samo Božić, nego i Nova godina prošla je, a da nismo vidjeli niti jednu pahulju snijega. No, zato smo u šumarcima nailazili na rano proljetno cvijeće. Kako pčele ne znaju koje je godišnje doba, one su izlazile iz svojih košnica pa direktno na lijesku koja je u fazi cvatnje. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka i za 80 posto. 

Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 16℃, istoku 18℃, a sjeverozapadu, pa i uzduž Jadrana i do nevjerojatno visokih 19℃. Jutra su ipak bila hladna, pa se pri tlu temperatura spustila u Hvaru na samo 4℃, Gospiću -3℃, Zagrebu -4℃, a u Slavonskom Brodu i na -5℃.

Oborine je bilo vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 1 do 2 mm, uzduž Jadrana 1 do 4 mm, a u gorju 18 do 30 mm oborine. Upravo zato, tlo je u većem dijelu zemlje umjereno vlažno. Ozime ratarske kulture ne trpe od manjka, a pogotovo ne i od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze dani će biti promjenljivo oblačni sa sunčanim razdobljima, ali ponegdje i s jutarnjom maglom. Kako slabe oborine očekujemo u nedjelju i ponedjeljak, vlažnost tla neće se mijenjati. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo u subotu, kad ponegdje može biti i pojave slabog mraza. No, mraza može biti i sredinom idućeg tjedna. Međutim, ipak je vrijedno istaknuti kako osjetno zahladnjenje ne očekujemo.

Naprotiv, očekujemo da će i dalje biti toplije od prosjeka za ovo doba godine. Tijekom subote i nedjelje dnevne će temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu, ali i uzduž Jadrana i do 15℃. 

Dakle, izlazak pčela iz košnica se nastavlja. Ne zaboravimo da ih treba dohranjivati kako bi broj uginulih jedinki bio što manji. I ovog puta vrijedi ponoviti da suhe i tople dane svakako treba iskoristi za odlazak u zapuštene voćnjake i vinograde, ali i na oranice čiji su vlasnici zaboravili na njih. Sada je vrijeme da se krče. Sramota je da nam na zapuštenim površinama raste grmlje, vrbe, toplole, pa i bagrem. Dolaskom proljeća možda će se na njima nešto posijati ili posaditi.

Iako je blagdan sv. Vinka za 17 dana, vinogradarima nitko ne brani da isprobaju kako njihove škare režu. Vidjevši vinogradare u rezidbi, uvjereni smo kako će i voćari krenuti s rezidbom. Uostalom, pa zašto ne iskoristiti suhe i sunčane dane za radove na otvorenom.

Drugih poslova ionako trenutno nema. Proteklih 14 dana dosta smo se odmarali, noge treba malo protegnuti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Suho Iznadprosječno toplo


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.