Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.05.2021. 15:00

Relativno hladnom vremenu polako dolazi kraj

Jutra sigurno više neće biti svježa, kaže nam naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kad očekujemo prestanak oborina?

Foto: Vedran Stapić
  • 3.276
  • 429
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila uglavnom u okvirima višegodišnjeg prosjeka. No, kako je unazad nekoliko godina u ovo vrijeme bilo toplije od prosjeka, imali smo osjećaj hladnoće. Dnevne temperature zraka posljednjih su dana narasle u gorju do 22℃, a na istoku, zapadu, te uzduž Jadrana do 24℃. Vrijedno je spomenuti kako su jutra bila svježa, te se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Slavonskom Brodu na 3℃, a u Gospiću i Varaždinu na samo 1℃.

Upravo zato, porast vegetativne mase većine poljoprivrednih kultura nešto je usporen. Zbog česte oborine posljednjih dana tlo je ponegdje sad već i pretjerano vlažno. Uostalom pa kako i ne bi kad je ukupno na istoku izmjereno 18 do 41 mm, zapadu 38 do 72 mm, gorju 27 do 91 mm, a uzduž Jadrana 7 do 63 mm oborine. No, ratarske kulture ipak još uvijek ne trpe od viška vode u tlu. 

Do nedjelje će u cijeloj Hrvatskoj biti relativno hladno s akumulacijom topline manjom od prosjeka. Dnevne će temperature zraka narasti ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku, ali i na zapadu Hrvatske do 23℃. Tijekom jutarnjih sati temperature će se spustiti uzduž Jadrana na 16℃, a istoku i zapadu zemlje  na 10℃, a tek ponegdje 11℃.

Vrijedno je istaknuti kako će u prvoj polovici tjedna koji nam dolazi biti osjetno toplije. Na istoku i zapadu Hrvatske očekujemo da će tijekom dana temperatura narasti i do 27℃, a ponegdje i do 28℃. Jutra sigurno više neće biti svježa. Temperatura će se na istoku i zapadu spustiti na 14℃, a uzduž Jadrana ponegdje i na 19℃.

Oborine očekujemo u nedjelju i to uglavnom na zapadu zemlje. Vjerojatnost za njihovu pojavu u prvoj polovici idućeg tjedna je vrlo mala, što znači da će vlažnost tla biti umjerena.

Plitka obrada moći će se obavljati. Preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika moći će se obavljati bez imalo straha da će oborinama biti isprane s lisne mase.

Idućih dana očekujemo i vrlo intenzivan rast korova. Korovi se moraju uništavati i to mehaničkim putem, tj. plitkom obradom tla, ali i korištenjem pravilno odabranih herbicida.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.