Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.12.2020. 15:00

Sa stabilizacijom vremena dolazi do pada temperatura i jutarnjih mrazeva

Najavljene padavine povoljno će uticati na stanje zemljišne vlage, a zajedno sa standardnim temperaturama za ovo doba godine, pogodovaće rastu i razvoju ozimih usjeva.

Foto: Marijana Simanić
  • 78
  • 275
  • 0

Prema prognostičarima, u sedmici pred nama biće uglavnom nestabilno vrijeme, sa padavinama, koje će u središnjoj i zapadnoj Bosni, kao i u sjevernoj Hercegovini, postepeno preći u susnježicu i snijeg. S tim da neće doći do većih temperaturnih kolebanja. Izraženo pogoršanje najavljuje se za sredinu nedjelje, odnosno, za srijedu i četvrtak.

Kako se vremenske prilike budu stabilizovale, doćiće do manjeg pada temperatura pa će u drugoj polovini sedmice i tokom vikenda biti hladnije, sa izvjesnom pojavom slabijih jutarnjih mrazeva. U toku dana zadržaće se oblačnost, uz dnevni maksimum u Bosni do 6°C, a u Hercegovini do 10 stupnjeva. Na krajnjem jugu zemlje i u dolini Neretve, biće toplije za par stupnjeva.

Najavljene padavine povoljno će uticati na stanje zemljišne vlage, a zajedno sa standardnim temperaturama za ovo doba godine, pogodovaće rastu i razvoju ozimih usjeva.

Danas u toku prije podnevnih sati u našoj zemlji preovladavalo je uglavnom oblačno vrijeme. Ujutru je slabija kiša padala mjestimično u Hercegovini i centralnoj Bosni. Duvao je slab vjetar, iz pravca istoka. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se od -2°C u Bjelašnici pa do 13°C u Neumu. I tokom dana zadržaće se isti trend, sa maksimalnom dnevnom temperaturom u intervalu od 8 do 15 °C.

I sutra će preovladavati uglavnom oblačno vrijeme, sa kišom u Hercegovini koja će do kraja dana padati i u ostatku BiH. Strujanje zraka biće umjereno dok se za Herecegovinu i jugozapadnu Bosnu prognozira i povremeno jak vjetar. Jutro svježe, sa temperaturom do 6 stupnjeva dok će dnevni maksimum dosegnuti i 14°C.

Sredinom sedmice preovladavati će oblačne prilike sa kišom. Na planinama izvjestan snijeg. Nešto više padavina prognozira se za Hercegovinu. U toku poslije podnevnih i večernjih sati u srijedu, u većini krajeva Bosne dolazi do prestanka padavina, sa nepromijenjenim temperaturama u odnosu na prethodni dan.

I krajem nedjelje možemo očekivati naoblaku i povremenu kišu u Hercegovini i zapadnoj Bosni dok su u ostatku zemlje, moguće sasvim slabe padavine. U četvrtak ujutru temperature će dosezati 6 stupnjeva dok maksimalna dnevna neće prelaziti 11°C a na jugu 14 stupanj.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Pad temperature Dnevni maksimum Zemljišna vlaga Slab vjetar Kiša Snijeg Jutarnji mrazevi Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.