Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.01.2020. 15:00

Sa svetim Vinkom stižu i oborine

Radovi u vinogradu slaveći sv. Vinka mogu početi, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kakvo će vrijeme biti ovaj tjedan?

Foto: Karolina Rastija
  • 3.082
  • 169
  • 0

Proteklih sedam dana tijekom podneva bilo je ugodno boraviti na otvorenom. Naime, dnevna temperatura zraka narasla je u gorju te na istoku Hrvatske do 11℃, zapadu 13℃, a u Istri i Dalmaciji do 16℃. No, tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu je bilo vrlo hladno. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Zadru na -3℃, Šibeniku -5℃, Pazinu -7, Kninu -9℃,  Zagrebu i Slavonskom Brodu -10℃, a u Gospiću i Ogulinu i na -11℃.

Šteta na poljoprivrednim kulturama od navedenih temperatura sigurno nema. Voćke polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature, dok ozime ratarske kulture prolaze kroz fazu jarovizacije kad podnose i niže temperature od navedenih. Veseli nas da se i sjetveni sloj tla smrzavao pa čak i u unutrašnjosti Istre. Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem struktura duboko izoranog tla se mijenja te će to tlo u proljeće biti praškasto, a time i lako za obradu.

Oborine proteklih dana nije bilo, te ozime kulture sad već ponegdje pomalo i trpe od nedostatka vode u tlu. Kiša, a pogotovo malo više snijega itekako bi im dobro došlo. No, suhe i sunčane dane vjerujemo da su marljivi poljodjelci iskoristili za čišćenje kanala te zapuštenih voćnjaka i vinograda, ali i za rezidbu.

U danima koji dolaze dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do samo 3℃ ili 4℃. Tijekom ranih jutarnjih sati spustit će se na -2℃. Uzduž Jadrana tijekom dana će biti toplije i za 10℃. Međutim, tijekom noći i jutra očekujemo temperature uglavnom oko 7℃.

Veseli nas da tijekom subote i nedjelje očekujemo pojavu oborine. U gorju, ali i na zapadu ponegdje može biti i pojave snijega. No, do tada će sigurno voćari i vinogradari obavljati rezidbu, bez obzira što tek u srijedu slavimo blagdan sv. Vinka. Prisjetimo se kako je sv. Vinko živio u Zaragozi za vrijeme vladavine Dioklecijana koji ga je dao pogubiti.

Ne čekajući srijedu, mnogi će vinogradari već ove subote i nedjelje uz blagoslov obješene kobasice i slanine na trs, početi rezidbu. I tako malo pomalo i službeno počinju radovi u vinogradu.   


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]