Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.09.2022. 11:00

Sedmična prognoza: Šta nam stiže nakon prvih pahulja?

Nepovoljne vremenske prilike, većim dijelom ove sedmice ometat će provođenje radova na otvorenom

Foto: Ranka Vojnović
  • 227
  • 19
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon kišovitog vikenda, većim dijelom ove sedmice će preovladavati promjenljive vremenske prilike sa povremenim padavinama, slabijeg intenziteta. Od petka, 23. septembra, do kraja sedmice izgledan je stabilniji period, sa dužim sunčanim intervalima tokom dana.

Podsjetimo, kako je i najavljeno, tokom vikenda su stigle i prve ovogodišnje pahulje u BiH. Naime, snježne padavine registrirane su na Prokoškom jezeru i Vlašiću.

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperaturni režim djelimično će se promijeniti, pri tome će postepeno osjetnije zahladniti, naročito u jutarnjim satima.

Osjetno zahlađenje

Početkom sedmice, minimalne temperature kretat će se između 5 i 8 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C, u dane narednog vikenda od 2 do 4 u unutrašnjosti, na krajnjem jugu i sjeveroistoku Bosne do 7 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti također u padu, pretežno bez većih oscilacija, od 10 do 14 u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru zemlje do 18 °C. Utorak će, u dijelu centralne i istočne Bosne, biti malo hladniji u odnosu na ostatak prognoznog perioda.

Jesenje održavanje plastenika - šta sve treba napraviti?

Nepovoljne vremenske prilike, većim dijelom ove sedmice ometat će provođenje radova na otvorenom. Prognozirane padavine popravit će vodno stanje zemljišta i stvoriti povoljnije uslove za kvalitetniju predsjetvenu pripremu.

Prognoza do petka

Sutra, 20. septembra, očekuje se pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove jutro i dio prijepodneva sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 23 °C.

U srijedu, 21. septembra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 13, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 22 °C.

U četvrtak, 22. septembra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne slabi lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Heregovini sunčano. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 18, na jugu do 22 °C.

U petak, 23. septembra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Heregovini sunčano. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 18, na jugu do 23 °C.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Temperature Kiša Pljuskovi Sunčano


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.