Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natprosječno toplo
  • 16.02.2022. 13:30

Sladić najavio proljetne temperature: Glavnina zime je rekla svoje

Sve do kraja radne sedmice vremensko obilježje je u znaku proljeća, s jugozapada pristiže topliji zrak koji će usloviti da temperature na sjeveru Bosne u četvrtak i petak mjestimično porastu i do 21 stepen

Foto: Depositphotos/Veneratio
  • 293
  • 79
  • 0

Od sutra pa do kraja mjeseca u Bosni i Hercegovini se prognozira stabilno vrijeme bez padavina s natprosječno visokim temperaturama zraka. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Bosni će se jutarnje temperature kretati od četiri do devet, u Hercegovini od osam do 13 stepeni. Maksimalne dnevne u Bosni od 11 do 16, u Hercegovini od 13 do 18 stepeni.

I bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da, iako proljeće još kalendarski nije nastupilo, ovog februara nas prati natprosječna toplota po kojoj zaključuje da je glavnina zime ipak rekla svoje.

"Sve do kraja radne sedmice vremensko obilježje je u znaku proljeća te sve viših temperatura, budući da nam s jugozapada pristiže sve topliji zrak koji će usloviti da temperature na sjeveru Bosne u četvrtak i petak mjestimično porastu i do 21 stepen Celzijusa, a u ostatku zemlje većinom od 13 do 18 stepeni" navodi Sladić.

Naveo je i kako će oluja Duddley, koja donosi orkanske udare vjetra Ujedinjenom Kraljevstvu, Beneluxu, Njemačkoj i Poljskoj, na sreću zaobići BiH. Međutim, od će u prvim satima četvrtka stići do nas dosta vlage u najvišim nivoima atmosfere, zbog čega će se, ističe Sladić, nakon današnjeg smanjenja naoblake od sredine dana ona prolazno ponovo povećati noćas, no padavine nisu izgledne.

Zaštita voća

Vrijeme je idealno za obavljanje zimske zaštite voća. Iz Federalnog agromediteranskog zavoda izdali su obavijest voćarima u kojoj napominju da ona predstavlja obveznu mjeru koja se provodi u voćnim nasadima.

Nakon rezidbe u nasadima koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja i dr.), prije kretanja vegetacije, do fenofaze otvaranja pupova, treba pristupiti preventivnom zimskom tretiranju. Ono se obavlja pripravcima na osnovi bakra (Champion WG 50, Champion Flow SC, Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha 20 WP Manica i dr.).

Zimsko prskanje: Preventivne mjere radi smanjenja brojnosti štetočina

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štetnika bakrenom pripravku moguće je dodati mineralno ulje (Bijelo ulje EC ili Mineralno svijetlo ulje EC) ili koristiti gotove fabričke kombinacije bakra i mineralnog ulja, kao što je Modro ulje. Posebno je važno pravovremeno zaštititi nasade bresaka i nektarina od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Tretiranje treba obaviti u danima bez padavina i vjetra, u najtoplijem dijelu dana i uz povećani utrošak preparata, tzv. plavo kupanje voćaka.

Pad prinosa maslina

Iz Ministarstva poljoprivrede HNK napominju da ukoliko su listovi masline već zaraženi paunovim okom može doći do pojave "šoka bakra", što se manifestira otpadanjem zaraženih listova. Tretiranje samo ubrzava otpadanje zaraženih i oslabljenih listova, što u stvari i ne predstavlja neku štetu.

U našoj zemlji je prošle godine zabilježen pad prinosa maslina za 6,9 posto, kao i smokava za 3,4, u odnosu na godinu ranije. Istovremeno je evidentiran porast ukupnog prinosa južnog voća u odnosu na 2020., i to mandarina za 0,9 posto, a limuna za 2,8 procenata, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. 


Tagovi

Vrijeme Temperature Nedim Sladić Proljeće Zaštita voća Masline


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !