Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel poljoprivrednicima
  • 14.07.2022. 11:00

Slijedi novi talas vrućina, navodnjavajte gdje god je moguće

U pogledu biljnih bolesti kod ratarskih kultura ovakvi vremenski uslovi pogoduju za razvoj pjegavosti lišća repe pa se u narednom periodu može očekivati povećanje broja biljaka sa simptomima

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 143
  • 21
  • 0

Toplo vrijeme prošle sedmice omogućilo je brže zrenje ozimih usjeva, pa se tako žetva ječma privodi kraju, dok je žetva pšenice u toku. Tokom prvog dijela poteklog sedmodnevnog perioda samo su ponegde zabilježene lokalne, pljuskovite padavine, praćene vremenskim nepogodama. Zahvaljujući padavinama, koje su registrovane u noći s četvrtka na petak i tokom petka, stanje vlažnosti zemljišta se donekle popravilo.

Za jare kulture, koje se nalaze na prelazu iz vegetativne u generativnu fazu razvoja, nastupa period kada ovi usjevi imaju povećanu potrošnju i potrebe za vodom i ne prijaju im ovako visoke temperature. Svako slabije snabdijevanje biljaka vodom u narednom periodu može se negativno odraziti na stanje, a i na konačan prinos ovih usjeva.

Pojava insekata

Sunčano i tolo vrijeme pogoduje intenzivnoj pojavi insektima. Kod kruške se odvija piljenje larvi treće generacije kruškine buhe. U toku je pojava druge generacije jabukinog smotavca i polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije breskvinog i šljivinog smotavca.

SWE objavio prognozu do kraja ljeta: Dijelove Evrope čeka toplinski val i suša

U pogledu biljnih bolesti kod ratarskih kultura ovakvi vremenski uslovi pogoduju za razvoj pjegavosti lišća repe pa se u narednom periodu može očekivati povećanje broja biljaka sa simptomima.

Navodnjavanje parcela

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u  drugoj polovini ove sedmice preovladavat će veoma toplo i sparno vrijeme. Krajem sedmice mjestimično je moguća pojava lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Minimalna temperatura zraka u nižim predjelima od 13 do 21, u višim od 7 do 16 stepeni. Maksimalna će se u nižim predjelima kretati od 24 do 35, na jugu do 37, u višim od 21 do 29 stepeni Celzijusa.

Prilikom obavljanja radova na otvorenom potrebna je zaštita od jakog UV zračenja. Izbjegavajte radove na otvorenom po najvećoj vrućini. I dalje, s obzirom na vremenske prilike, apeluje se na poljoprivredne proizvođače da gdje god je to moguće, u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima vrše navodnjavanje parcela.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Vrućine Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !