Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.04.2023. 13:30

Slijedi promjena vremena - u gorju moguć i snijeg

Od četvrtka opasnosti od pojave mraza više nema. Tjedan koji je pred nama ponovno će biti hladan s oborinama unutar višegodišnjeg prosjeka.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.728
  • 91
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji manja od prosjeka. Jutra su bila hladna. Temperatura zraka pri tlu spustila se u Šibeniku na -2℃, Osijeku i Daruvaru -4℃, Gospiću -7℃, Varaždinu -8℃, a u Pazinu i na -10℃.

Vrijedno je istaknuti noć od četvrtka na petak kad je pritjecanje hladnog zraka sa sjevera bilo vrlo izraženo. Naime, opadanje temperature ispod točke smrzavana počelo je u Krapini i Varaždinu u petak već u 3:00 i trajalo je sve do 8:00 sati. Najniže vrijednosti temperatura izmjerene su neposredno pred izlazak Sunca. Dakle, riječ je o takozvanoj advekciji. Spriječavanje šteta od tako nastalog mraza vrlo je teško. Uspješno je jedino na kulturama gdje već postoji sustav za navodnjavanje orošavanjem.

Poznato nam je kako se prilikom smrzavanja u jezgri leda oslobađa takozvana latentna temperatura, pa ne dolazi do stradavanja cvjetova voćaka ili pupova vinove loze. Orošavanje mora trajati od početka opadanja temperature ispod točke smrzavanja, pa sve do trenutka kad su temperature pozitivnog predznaka, odnosno kad smrzavanje prestaje. Ne daj Bože da orošavanje zbog nedostatka vode prestane, jer tada oslobađanja latentne topline više ne postoji, pa su štete neizbježne.

Ponegdje su štete od mraza znatno manje u voćnjacima i vinogradima gdje se pale strugotine drveta, ali pod uvjetom da nema vjetra koji nastali dim vrlo brzo raznosi izvan nasada. Efikasno je i kad se na traktorima nalaze plinske boce s grijačima, pa se uz pomoć velikih ventilatora kruženjem traktora zagrijava prizemni sloj zraka. Normalno, uspjeh ovisi o vjetru unutar nasada.

Kolike su prave štete od mraza proteklih dana, još uvijek je teško napisati. Procjene marljivih procjenitelja osiguranja, upravo su u tijeku.

Ukupno izmjerene količine oborine vrlo su male, te je danas tlo u cijeloj zemlji uglavnom umjereno vlažno. Promjena vlažnosti tla očekuje se u četvrtak tijekom večernjih sati. Oborine će biti tijekom petka, pa i subote. Zbog prodora vlažnog oceanskog zraka dani će od sutra biti pretežno oblačni s čestom pojavom oborine. Temperature zraka bit će u okvirima prosječnih višegodišnjih vrijednosti. U noći od četvrtka na petak ponegdje u gorju može biti pojave snijega i susnježice, što znači da zima u gorskoj Hrvatskoj još uvijek nije prošla.

Idućeg će tjedna i dalje biti hladno s temperaturama ispod višegodišnjeg prosjeka, pa se ugodno toplim danima još neko vrijeme ne možemo nadati. 


Tagovi

Agro prognoza Mraz Snijeg Promjena vremena Pad temperature Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!