Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.03.2021. 15:00

Snijeg bi mogao ugroziti ranocvjetajuće voće, za vikend stabilizacija vremena

Do vikenda će se prilike stabilizovati, sa više sunčanih perioda, takođe će i dnevne temperature biti veće, u unutrašnjosti iznad deset stepeni, a na jugu preko 15°C.

Foto: Bojan Kecman
  • 125
  • 241
  • 0

Tokom ove nedjelje preovladavati će nestabilno vrijeme, kako najavljuju prognostičari, sa nešto jačom naoblakom i mjestimično cjelodnevnim padavinama, slabijeg intenziteta. Na jugu BiH sa kišom dok će u unutrašnjosti lokalno biti i susnježice i snijega. 

Na području Bosne izvjesna je pojava jutarnjih mrazeva, nešto izraženijia u središnjim i istočnim krajevima. Minimalna temperatura biće u intervalu od -6°C do nule, na jugu zemlje toplije do 5°C. Preko dana će otopliti, sa maksimalnim vrijednostima oko 8°C u Bosni, a u Hercegovini i do 13°C.

Do vikenda će se prilike stabilizovati, sa više sunčanih perioda, takođe će i dnevne temperature biti veće, u unutrašnjosti iznad deset stepeni, a na jugu preko 15°C.

Najavljivane padavine uticaće povoljno na zemljišnu vlagu. Formirani sniježni pokrivač, obzirom na težinu, mogao bi usloviti fizička oštećenja na usjevima, a na ranocvjetajućim voćkama može ometati oprašivanje. Sa dužim sunčanim intervalima i većim temperaturama, u drugom dijelu sedmice možemo očekivati povoljnije vrijeme za nesmetano provođenje radova na otvorenom polju, proljetnu pripremu zemljišta i nastavak sjetve jarih kultura.

U toku prije podnevnih sati u našoj zemlji preovladavale su oblačne prilike. Mjestimično na jugu bilo je i slabe kiše dok je u Bosni padao snijeg. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu. izmjerene jutarnje temperature kretale su se od -10°C na Bjelašnici pa do 9°C u Neumu. 

Tokom dana zadržava se sličan trend. U poslije podnevnim satima padavine će se proširiti i na ostale krajeve zemlje. Padati će slab snijeg, koji će u nizinama preći u kišu. Krajem dana moguće djelimično razvedravanje u Krajini i Hercegovini. Vjetar umjeren, iz pravca sjevera, a u zapadnoj Bosni izvjesni su jači udari. Maksimalna dnevna od 2 do 8, u Hercegovini i sjevernoj Bosni do 12 stupnjeva.

I sutra se zadržava slično vrijeme, u Hercegovni sa manje oblaka. U većini krajeva Bosne moguća slaba kiša dok će snijeg padati na planinama. Jutarnje temperature biće u minusu, -4C°, na jugu toplije do 5C°. Dnevni maksmum do osam stepeni, u Hercegovini do 12C°.

Sredinom sedmice biće oblačno širom zemlje, a na jugu Hercegovine sa sunčanim periodima. U većem dijelu Bosne i dalje sa susnježicom i povremenom kišom. U srijedu ujutru svježe, sa maksimalno jednim stepenom (na jugu do 4C°), a preko dana sa 8C° najviše, na jugu do 12 stepeni. 

I krajem sedmice očekuju nas slične prilike. U četvrtak uveče izvjesna je kiša i snijeg u višim, planinskim predjelima. Ujutru sa negativnim temperaturama, od -7 do -1C° dok će maksimum dosegnuti 12 stepeni. 


Tagovi

Nestabilno vrijeme Jutarnji mrazevi Padavine Kiša Snijeg Vjetar Dnevni maksimum Oblačne prilike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.