Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.03.2023. 11:00

Šta donosi prevrtljivi mart ove sedmice?

Pojava jačih jutarnjih mrazeva sredinom sedmice, mogla bi ugroziti ranocvjetajuće voćarske kulture

Foto: Depositphotos/FotoLesnik
  • 153
  • 18
  • 0

Danas je u našoj zemlji sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana očekuje se postupno naoblačenje sa sjeverozapada. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 13 do 19 stepeni.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama,  Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od poslijepodnevnih sati u utorak, 14. marta, izgledno je jače naoblačenje i pogoršanje koje će se tokom noći, sa zapada proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu i kulminirati narednog dana.

Jači mrazevi

Od četvrtka 16. marta do kraja sedmice slijedi stabilniji period. Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Nakon smirivanja vremena i vedrijih noći, u četvrtak i petak se očekuju jači jutarnji mrazevi, izraženije na planinama i visoravnima. Minimalne temperature zraka kretaće se između -7 i -2 °C u unutrašnjosti. Na krajnjem jugu, u dolini Neretve i Semberiji dostizaće do 4°C.

Danju svježije, naročito u četvrtak, potom uz postepeni porast maksimalnih dnevnih temperatura koje će za vikend dostići od 7 do 12 u većem dijelu Bosne, na jugu i u Posavini do 15°C.  

Prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans i omogućiti lakšu pripremu zemljišta za proljetnu sjetvu. Pojava jačih jutarnjih mrazeva sredinom sedmice, mogla bi ugroziti ranocvjetajuće voćarske kulture.

Trodnevna prognoza

Prema prognozi FHMZ, sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost, zadržat će se još sutra. Tokom noći očekuje se jače naoblačenje praćeno kišom. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren, na momente pojačan, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu zemlje do 13, a najviša dnevna od 15 do 22 stepena.

U srijedu, 15. marta, oblačno sa kišom i pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg. U večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne je moguća susnježica ili snijeg. Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu Bosne, a u ostatku zemlje prema kraju dana ili tokom noći. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Krajem dana i tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

U četvrtak, 16. marta, u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne prije podne može biti magle i niskih oblaka. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sunčano Kiša Snijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]