Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.03.2021. 15:00

Stabilno vrijeme ove sedmice pogoduje radovima na otvorenom

Zalihe zemljišne vlage su i dalje zadovoljavajuće, a aktuelne vremenske prilike pogodovaće radovima na otvorenom polju. 

Foto: Bojan Kecman
  • 90
  • 69
  • 0

Poslije kratkotrajnog pogoršanja vremena tokom vikenda, u većem dijelu sedmice pred nama zadržaće se stabilno vrijeme uz postepni porast temperatura svakog dana. Danas i sutra moguće su i slabije padavine, u Hercegovini kao kiša a u višim predjelima susnježica i snijeg. 

Kako prognostičari najavljuju, jutra su i dalje hladna i u skladu sa ovim dijelom godine. Izvjesni su i jači mrazevi u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni, gdje minimalna temperatura može dosegnuti i -5 °C. U nizinama Bosne, vrijednosti će se kretati oko nule, u Hercegovini do 4°C. Do kraja nedjelje, jutarnje temperature će širom BiH biti u plusu. 

Preko dana će biti toplije, sa dužim sunčanim intervalima, ali ipak hladnije u poređenju sa prošlom sedmicom. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, dnevni maksimum dosegnuti će 10°C, na jugu do 12, da bi u dane vikenda dodatno otoplilo, sa temperaturama od 15°C, ponegdje i toplije. Zalihe zemljišne vlage su i dalje zadovoljavajuće, a i vremenske prilike pogodovaće radovima na otvorenom polju. 

U toku prije podneva danas sunčano je bilo u Krajini, sjevernoj i istočnoj Bosni, a u ostalim krajevima zemlje preovladavalo je uglavnom oblačno vrijeme. Očekuje se i slab vjetar iz pravca sjevera. Jutarnje temperature kretale su se od -4°C u Bjelašnici pa do 10°C u Neumu. Maksimalna dnevna kretaće se između 8 i 14°C.

Tokom sutrašnjeg dana biće pretežno oblačno. Kiša je najavljena za područje Hercegovine dok će na planinama pasti i snijeg. Tokom poslije podnevnih i večernjih sati, u nizinama centralne i istočne Bosne padaće kiša, a u višim područjima snijeg. Strujanja zraka biće umjerena, sa sjeveroistoka. Jutro u utorak biće svježe, sa temperaturom oko nula stepeni, na jugu BiH toplije, do 7°C, a maksimalna dnevna ide do 11 stepeni. 

I sredinom sedmice zadržava se sličan trend. U Hercegovini će u jutarnjim satima u srijedu padati kiša, u nižim područjima, a u višim snijeg. Postepeno razvedravanje uslijediće u drugoj polovini dana. Duvati će i umjeren vjetar, iz pravca sjevera. Jutro svježe, sa 2°C, na jugu zemlje do 7°C dok će dnevni maksimum iznositi 9°C, u južnijim krajevima BiH i do 12°C.

Sve do kraja nedjelje smjenjivaće se sunčani i oblačni periodi. U četvrtak u Hercegovini sunčano vrijeme dok se naoblačenje očekuje u noći na petak. Vjetar će biti slab, sa sjevera koji će krajem dana promijneiti pravac na jug. Jutro će biti prohladno, sa temperaturama u minusu (-6 do -1°C). Maksimalna dnevna najavljuje se do 14°C.


Tagovi

Stabilno vrijeme Postepeno razvedravanje Jutarnje temperature Dnevni maksimum Slab vjetar Kiša Snijeg Oblačno


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]