Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.01.2023. 10:30

Stanovništvo pozvano na oprez - prijete poplave i klizišta

Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snežnog pokrivača

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 123
  • 51
  • 0

Prema prognzama hidrometeoroloških zavoda Federacije BiH i Republike Srpske, od danas do petka, 16. do 20 januara, očekuju se obilne padavine uz jak do olujni jugo. Stanovništvo je pozvano na oprez i da na vrijeme zaštiti imovinu. 

"Najavljena količina padavina bi mogla izazvati izlivanje bujičnih vodotoka, pojavu klizišta kao i značajan porast velikih rijeka", navode iz RHMZRS.

Kako navode iz Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, većim dijelom sedmice izgledne su nestabilne vremenske prilike sa padavinama, u nizinama sa kišom, na planinama sa snijegom. Prvih par dana i vjetrovito, sa povremenim jačim udarima juga. Uz temperature primjerenije ovom dijelu godine, sniježni pokrivač koji se počeo formirati proteklih dana, zadržavaće se na tlu i dodatno porasti, posebno na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u Krajini.

Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 0 do 5 u Bosni, u Hercegovini do 8°C, danju sa maksimalnim temperaturama između 7 i 12 °C, od sredine sedmice postepeno hladnije, sa snijegom i u nižim predjelima. Sa djelimičnom stabilizacijom vremenskih prilika, u dane narednog vikenda jutra će biti osjetno hladnija, naročito nakon vedrijih noći.

Na izmaku sedmice, uz pojavu jakog mraza, na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne očekuju se minimalne jutarnje temperature od -6 do -10 °C, u ostatku zemlje od 0 do -4, maksimalne dnevne u Bosni od -2 do 2, na jugu do 7 °C. Prognozirane vremenske prilike omogućiće nesmetano prezimljavanje poljoprivrednih kultura.

Aktiviran meteoalarm

Zbog relativno toplog vremena padat će uglavnom kiša. Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu. Federalni hidrometeorokološki zavod je aktivirao narandžasti meteoalarm za područja: Hercegovina, zapad, jugozapad i lokalno centralni dijelovi Bosne. Prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80-120 litara po metru kvadratnom. Jug i zapad Hercegovine 100-150 litara. Na sjeveru i istoku Hercegovine 150-250 litara. Dijelovi centralne Bosne 70-120 litara.

RHMZ navodi da se u sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju očekuje od 80 do 150 mm i na zapadu od 60 do 120 mm kiše. Vrlo obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 mm se očekuju u Crnoj Gori.

I poznati bh. metorolog Nedim Sladić najavio je snijeg i obilne padavine.

"Iako će intenzivnih padavina biti širom zemlje, pogotovo u utorak i srijedu, one su u ovakvim situacijama najmanje izgledne na sjeveroistoku Bosne jer su ova područja udaljenija od utjecaja same ciklone", rekao je Sladić.

Puhat će umjeren do jak, u višim predelima i u Hercegovini olujni jugo uz udare vetra u utorak i preko 100-120 km/h. Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snežnog pokrivača.  

Mjere zaštite

U Vladi Republike Srpske za danas je najavljen sastanak o pripremama za adekvatan zajednički odgovor na najavljene padavina i eventualne poplave. Štab za vanredne situacije Banjaluke, je nakon zasijedanja konstatirao da su službe spremne za vremenske nepogode, a veće probleme mogli bi prouzrokovati jaki udari vjetra koji se očekuju u utorak. U Drakseniću kod Kozarske Dubice podignut je preventivni nasip od vreća za suzbijanje poplava.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija) za područja na kojima je na snazi meteoalarm - budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.


Tagovi

Prognoza Kiša Obilne padavine Mjere zaštite Poplave Klizišta Meteoalarm


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.