Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.08.2018. 11:00

Stiglo je leto - temperature u većini mesta do 35°C

Toplo i izrazito vlažno vreme do sada pogodovalo je razvoju i širenju korova.

Foto: Pixabay / jill111
  • 133
  • 8
  • 0

Srbiju do 13. avgusta očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U planinskim predelima će ponegde biti uslova za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna dnevna temperatura vazduha će biti u većini mesta između 31°C i 35°C. U utorak i sredu, 14. i 15. avgusta, prognozira se prolazno naoblačenje mestimično sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom i manjim padom temperature.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i severne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Krajem jula i početkom avgusta bili su povoljni agrometeorološki uslovi za sve poljoprivredne kulture.

Kiše pogodovale bolestima

Dosadašnje padavine pogodovale su razvoju biljnih bolesti. Vremenski uslovi omogućavali su pojavu i širenje biljnih bolesti tipa plamenjača i truležnica na voću i povrću. Konstantno vlaženje lista povoljno je uticalo na razvoj i širenje prouzrokovača plamenjače, pepelnice i sive truleži vinove loze.

Koje su štetočine dominantne?

Najdominantnija štetočina u voćnjacima bio je jabukin smotavac, gde je krajem meseca primećen početak piljenja larvi treće generacije. Takođe, registrovano je prisustvo jaja šljivinog smotavca, kruškine buve kao i azijske voćne muve u zasadima breskve.

Kod ratarskih kultura, u usevu kukuruza ustanovljeno je prisustvo jajnih legala druge generacije kukuruznog plamenca, kao i krompirovog moljca na krompiru.

Toplo i izrazito vlažno vreme pogodovalo je razvoju i širenju korova.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Avgust 2018 Temperatura Štetočine Bolesti Korovi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.