Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.10.2022. 16:30

Stiže nam bablje ljeto!

Akumulacija topline bit će veća od prosjeka u cijeloj zemlji za 40 do 60 posto, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: R. Prusina/AK
  • 3.601
  • 231
  • 0

Iza nas je razdoblje suhog, ali i uobičajeno toplog vremena. Kiše na kopnu nije bilo. Akumulacija topline bila je tek neznatno veća od prosjeka za ovo doba godine. Dnevne su temperature zraka na kopnu narasle do 23ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 26ᵒ C.

Veseli nas da jutra još uvijek nisu bila hladna te se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila na istoku zemlje na 4ᵒ C, a u gorju i na sjeverozapadu na 2ᵒ C. Tlo je danas umjereno vlažno, te se sjetva, ali i duboka obrada tla može obavljati. Kako na poljima još uvijek ima neubranog kukuruza, soje, pa i graha traktori mogu ulaziti na oranice vozeći navedene kulture u skladišta. No, na kukuruzu se pojavila plijesan, a počeo je i klijati što je posljedica vrlo vlažnog vremena prije desetak dana.

Stiže nam bablje ljeto! Dani će biti suhi i djelomično sunčani. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka u cijeloj zemlji za 40 do 60 posto. Od subote očekujemo lagano zatopljenje, pa će dnevne temperature zraka na kopnu ne samo u danima vikenda, nego i u prvoj polovici idućeg tjedna narasti i do 24ᵒ C.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se na istoku i sjeverozapadu spuštati na 8ᵒ C, a u gorju na 6ᵒ C. Vlažnost tla bit će umjerena, što će ratari iskoristiti za nastavak kombajniranja kukuruza, sjetvu ječma, ali i za pripremu tla pred sjetvu pšenice, te duboku obradu tla.

Voćari i vinogradari moraju obaviti gnojidbu svojih nasada s gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora. Vrtove treba očistiti od trulih plodova i lišća. Tijekom podneva kad će biti najtoplije savjetujemo da se podrumske prostorije provjetravaju, ali i očiste od nepotrebnih stvari. Ne zaboravimo motike, lopate i grablje oprati, osušiti i pospremiti na suha mjesta. 

Podsjećamo Vas da boravak u prirodi po suhom vremenu može biti itekako koristan. Osim branja kestena i raznih gljiva, upravo sada pravo je vrijeme vađenja korijena maslačka. On ovog mjeseca obiluje eteričnim uljima. Kad ga izvadimo iz zemlje prvo se mora dobro oprati, a zatim osušiti na tamnom i prozračnom mjestu. Tako suh mora se usitniti, te pomiješati sa suhim i usitnjenim listićima mente.

Korijen maslačka bogat je kalijem, a sadrži vlakno koje potiče rast dobrih bakterija u probavnom sustavu. No, korijen maslačka regenerira jetru, pomaže osobama  koje žele smršaviti, jer potiče probavu. Redovito pijenje čaja pospješuje i regulaciju šećera u krvi. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Bablje ljeto Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]