Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.11.2020. 13:30

Stiže nam vrijeme primjereno kasnoj jeseni

U danima koji dolaze, vrijednosti dnevne temperature zraka ovisit će o zadržavanju magle, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Koje radove obaviti u skladu s prognozom?

Foto: Vedran Stapić
  • 2.038
  • 74
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Akumulacija topline na kopnu je bila veća od prosjeka i za 60%. Temperatura zraka narasla je do 22℃, a uzduž Jadrana do 23℃. I upravo zato, sredinom dana bilo je lijepo boraviti na otvorenom u kratkim rukavima, a kupanje u moru bilo je sasvim ugodno.

No, jutra su ponegdje u gorju ipak bila hladna. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Gospiću na -2℃. Oborine je bilo tek u tragovima. Vlažnost tla bila je umjerena pa su traktori, a ponegdje još uvijek i kombajni, mogli ulaziti na oranice. Zbog povoljne vlažnosti tla, ali i još uvijek i relativno toplog sjetvenog sloja tla, posijane ozime ratarske kulture dobro niču. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine proteklih dana zagrijalo i do 19℃.

U danima koji dolaze vrijeme će biti primjereno kasnoj jeseni. Akumulacija topline bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka. Dnevna će temperatura zraka idućih dana na istoku i zapadu Hrvatske narasti do 10℃ ili koji stupanj više od toga. Normalno, vrijednosti dnevne temperature zraka ovisit će o zadržavanju magle.

Od petka će jutra ponegdje svakodnevno biti hladna, s temperaturama ispod točke smrzavanja. Uzduž Jadrana očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti ne samo do 17℃, nego i  do 20℃. Dani će obilovati suncem te će ponovno one hrabre natjerati da se okupaju u moru.

Kako oborine na kopnu očekujemo još samo u sutra i prekosutra, ali u umjerenim količinama, vlažnost tla bit će povoljna za klijanje i nicanje posijanih ozimih kultura. Hladna jutra upozorenje su da se cvijeće s balkona i terasa mora skloniti na toplija mjesta.

Iako dani zbog magle i niskih oblaka neće na kopnu obilovati suncem, savjetujemo da se obiđu vinogradi i voćnjaci, te obavi jesenska gnojidba. No, ne zaboravimo na zaštitu od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.