Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.08.2022. 16:30

Stiže osjetna promjena vremena praćena grmljavinom - ponegdje može biti i tuče

Ove će godine berba voća i grožđa sigurno početi ranije, ali zbog prisilne zriobe kvaliteta roda je upitna, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.153
  • 107
  • 0

Dnevna temperatura zraka narasla je proteklih sedam dana u gorju do 32℃, uzduž Jadrana 34℃, a na istoku i sjeverozapadu do 35℃. Biljke, a i životinje doživljavale su temperaturni stres. Metabolizam je bio usporen, životinje su gubile apetit, a dozrijevanje poljoprivrednih kultura bilo je prisilno.

Noći na kopnu nisu bile tople, pa su se spomenute biljke i životinje mogle donekle malo oporaviti. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka na 200 cm od tla spustila se uzduž Jadrana na 17℃, sjeverozapadu 13℃, istoku 11℃, a u gorju na 10℃.

Suša traje mjesecima

Kiše je proteklih sedam dana bilo, ali premalo. Ukupno izmjerene količine na sjeverozapadu kreću se od 2 do 8 mm, istoku 9 do 18 mm, gorju 1 do 2 mm, a uzduž Jadrana od 2 do 57 mm. Tlo je i dalje na istoku i uzduž Jadrana vrlo suho.  Uostalom, kako i ne bi ako se prisjetimo da ovog mjeseca ukupno prosječno padne u Zadru 53 mm, Osijeku 60 mm, Gospiću 83 mm a u Zagrebu 87 mm.

Iz navedenog nije teško zaključiti kako do danas na kopnu nedostaje najmanje 50 do 70 l, a uzduž Jadrana 60 l vode po četvornom metru. Ne zaboravimo i to da je kiše u odnosu na višegodišnji prosjek bilo manje tijekom lipnja i srpnja.

Posljednji mjesec s većom ili jednakom mjesečnom količinom ove godine bio je u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskome Brodu travanj, a u Osijeku i Ogulinu svibanj. Dakle, suša traje već nekoliko mjeseci. Nedostatak vode u tlu bit će teško nadoknadiv.

Moguća tuča

Pred nama je promjena vremena, a do koje će doći već danas u Istri, gorju i na sjeverozapadu. Sutra će se proširiti na ostatak zemlje. Kiše će biti svakog dana sve do srijede. Nažalost, promjena vremena bit će popraćena s grmljavinom pri čemu ponegdje može biti i pojave tuče, a protugradna obrana više ne postoji. Nadolazeća kiša sigurno neće nadoknaditi nedostatak vode u tlu, ali će zato biljkama s kratkim korijenovim sustavom itekako biti od koristi.

Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline u prvoj polovici idućeg tjedna biti u okvirima prosječnih višegodišnjih vrijednosti, pa se pojava toplinskih valova od danas pa sve do početke druge polovice idućeg tjedna ne očekuje. Prisilna zrioba će se prekinuti.

Koliko će to utjecati u konačnu kvalitetu plodova ratarskih i povrtlarskih kultura, za sad nam je teško napisati. Jedno je sigurno, a to je da berba ranih sorata jabuka već počinje, a sigurno će ove godine biti i ranija berba vinskih sorata vinove loze. O kvaliteti uroda bilo bi prerano pisati.  


Tagovi

Suša Oborine Vlaga u tlu Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.