Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.09.2022. 11:00

Stiže promjena vremena - pljuskovi i prve pahulje

Petak i subotu karakterisat će pretežno do potpuno oblačno s kišom ili lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom. Mjestimično su moguće obilnije padavine

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 188
  • 24
  • 0

Agrometeorološke prilike tokom ljeta su bile nepovoljne, što je ubrzalo procese zrenja jarih usjeva, tako da je žetva pojedinih kultura počela ranije nego što je to uobičajeno. Dospjele padavine iz prethodnog perioda i tokom ove sedmice za jare usjeve su stigle kasno, ali će zato značajno popraviti stanje vlažnosti površinskog i dubljih slojeva obradivog zemljišta.

Također, veće količine padavina u ovom periodu će biti od značaja za predstojeću obradu i pripremu za ranu jesenju sjetvu ozimih usjeva. Padavine i visoka vlažnost zraka odgovarali su razvoju biljnih bolesti, kao što je prouzrokovač sive truleži grožđa, a vinova loza je trenutno u fazi sazrijevanja, kada je osjetljiva na ovu infekciju.

Obilnije padavine

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske sunčano i ugodno toplo vrijeme uz promjenljivu oblačnost zadržat će se do kraja ove radne sedmice. Petak i subotu karakterisat će pretežno do potpuno oblačno s kišom ili lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom. Mjestimično su moguće obilnije padavine.

Ove sedmice stižu obilne padavine - dvije regije će zaobići

Minimalna temperatura zraka imat će vrijednosti u višim predjelima od 4 do 14 stepeni, u nižim od 11 do 19 stepeni. Maksimalna dnevna u višim predjelima iznosit će od 12 do 23, u nižim krajevima od 23 do 32 stepena.

Stižu i pahulje

Bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da su već u nedjelju može očekivati i prvi snijeg, na planini.

"Vrata sjevera otvaraju se ovog vikenda. Na vrhu Bjelašnice oko 18.09. i moguće prve pahulje snijega. Slijede i obilnije padavine", naveo je on.

Osjetniji pad temperature zraka koji će biti izraženiji u centralnim i sjevernim područjima naše zemlje, od nedjelje, najavljuju i u srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Minimalne jutarnje temperature varirat će od 10°C do 16°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 20°C. Najviše dnevne temperature između 25°C i 31°C, na jugu zemlje do 33 stepena.

Početkom naredne sedmice prema raspoloživim sinoptičkim materijalima u centralnim i istočnim područjima zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Stabilnije vremenske prilike prognoziraju se od četvrtka, 22. septembra.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agroprognoza Hidrometeorološki zavod Kiša Padavine Snijeg Nedim Sladić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.