Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.01.2021. 15:00

Stiže snijeg, u porastu i vodostaji rijeka

Ponegdje može doći i do izlijevanja vode iz korita naših rijeka, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 1.506
  • 197
  • 0

Zima polako, ali sigurno pokazuje svoje pravo lice. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu se spustila u Šibeniku na -2ºC, Slavonskom Brodu -6 ºC, a u Ogulinu i Zagrebu i na -7º C. Oborine je bilo pa su i količine ponegdje bile obilne. Ukupno je izmjereno na istoku i zapadu Hrvatske 8 do 25 mm, uzduž Jadrana 17 do 75 mm, a u Gorju 77 do 125 mm.

Snijega na tlu danas ima samo u gorju, pa je njegova visina u Delnicama 3 cm, Ogulinu 20 cm a u Begovom Razdolju 85 cm. Ako su odvodni kanali očišćeni spomenute količine oborine ne štete ozimim kulturama. Naprotiv, u tlu se stvaraju zalihe vode za suhe proljetne dane.

Dani koji slijede obilovat će snijegom ne samo u gorju, nego i na zapadu, te i na istoku zemlje. Pojava oborine uzduž Jadrana bit će česta. Jutra će biti hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka će se spuštati ispod točke smrzavanja. Očekujemo da će se u subotu jutarnja temperatura i na zapadu spustiti na -5º C.

Vodostaji rijeka će biti u porastu. Ponegdje može doći i do izlijevanja vode iz korita, te time i do poplava. Ozime ratarske kulture uskoro će u depresijama, te uz vodotoke rijeka trpjeti od viška vode u tlu.

Pojavom snijega na tlu, voćke i vinova loza bit će ugroženi od šteta nastalih od divljači. Da se to ne dogodi savjetujemo da se voćnjaci i vinogradi što prije obiđu, te zaštite od divljači.  

Najavljeni snijeg će biti mokar, a time i težak. Njegovim zadržavanjem na ukrasnom bilju unutar naših okućnica može doći i do trajnih oštećenja na spomenutom bilju. Da se to ne dogodi, savjetujemo da ga se što prije otrese s bilja. Ne zaboravimo da mokar i težak snijeg može uzrokovati lomljenje grana mladih voćaka. Dakle, njegovom pojavom na tlu voćari ne smiju samo uživati u njegovoj ljepoti, nego i sprječavati moguće štete.

I na kraju Vam savjetujemo da detaljno pregledate krovišta te svaki pomaknuti crijep stavite na svoje mjesto. Poljoprivrednoj mehanizaciji nije mjesto na otvorenom, već u natkrivenom mjestu. No, i prekrivanje plastičnom folijom bit će od koristi.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.