Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.10.2020. 07:30

Stiže zima s brojnim olujama? U Hrvatskoj i orkanska bura

Meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta će se pomicati prema jugu, a brojne će se kretati južnom Europom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

Foto: Depositphotos/panaramka.ukr.net
  • 1.923
  • 282
  • 0

Do kalendarske zime je gotovo dva mjeseca, bablje ljeto nas i dalje grije, a čini se da će potrajati do sredine studenog. 

Pučke izreke kažu da iza lijepe jeseni ide jaka zima, ali i rodna iduća godina. Navodno i topao listopad, donosi mrzlu veljaču. Zanimljiva je i ova - što list duži, to se zima pruži. 

Gledajući dugoročnu prognozu poznatog svjetskog meterološkog servisa AccuWeather, sveta Kata (25.11.) bi mogla donijeti snijeg na vrata, a temperature oko nule i minuse - svakako. 

Taj je servis ovoga tjedna objavio i veliku prognozu za zimu, za Europu.  

Povećani rizici od poplava

Meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta će se pomicati prema jugu, a brojne će se kretati južnom Europom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

To će povećati rizike, kaže Tyler Roys, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu. 

Optimalan rok sjetve ozimina pomiče se za desetak dana - na što obratiti pažnju

Ističe kako će južni olujni trag diljem Europe ove zime povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

"Poznato je da bura doseže orkansku silu i to su vjetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju", rekao je Roys i dodao da bi se oborine mogle pojačati u tom dijelu Italije zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Iako se ondje predviđaju ispodprosječne oborine kada je u pitanju snijeg, bura bi ga mogla donijeti u planinama Italije u blizini Jadranskog mora. 

Zima ipak toplija od prosjeka

AccuWeather, osim ovih hladnih prodora koji će donositi snijeg, ne očekuje vrlo hladnu zimu, posebno ne u istočnoj Europi. 

"Čak i ako na mnogim mjestima zima bude toplija od prosjeka, postojat će povećane šanse za zimske oluje", rekao je Roys.

Podsjetimo, sličnu je prognozu donio i servis SevereWeather koji je najavio temperature toplije od prosječnih. 

Protekli rujan najtopliji ikad: Kakva nas zima čeka?

"To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će prodiranja hladnije zračne mase biti rjeđa na cijelom kontinentu", tada su prognozirali. 

Kada je riječ o ostatku kontinenta, rijetke oborine širom Europe mogle bi dovesti do problema sa sušom. "Sjeverna Francuska i posebno zapadna Njemačka tijekom proteklih mjeseci bile su sušne pa suhi uvjeti koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći", rekao je Roys.

Ni na istoku se ne očekuje vrlo hladna zima, osim također hladnih prodora. 


Tagovi

Agro prognoza Oluja Zima 2020 Snijeg Oborine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.