Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.08.2021. 14:45

Stižu nam pad temperature i padavine: Do kada će trajati pogoršanje vremena?

Prognozirane padavine u ovoj će sedmici popraviti vodni bilans, što će uz povoljnije temperaturne uslove u zemljištu optimalno djelovati na sve poljoprivredne kulture, osobito one u dozrijevanju.

Foto: Depositphotos/Elena281
  • 420
  • 380
  • 0

Prema podacima prognostičkih modela, još će se danas (ponedjeljak) zadržati nadprosječno toplo, stabilno i vruće, bez padavina. Minimalne jutarnje temperature kretaće se u rasponu od 12 do 17 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 22 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće od 30 do 36°C u Hercegovini.

Od utorka (24.08). će u cijeloj zemlji uslijedit pogoršanje vremenskih prilika, uz povećanu naoblaku, padavine i kao glavno obilježje, osjetnije zahlađenje koje bi moglo potrajati do kraja sedmice. Prognozirane količine padavina kretat će se od 10 do 20 mm.

Sa promjenom vremena, temperaturni režim će se promijeniti. Minimalne jutarnje temperature imat će vrijednosti od 10 do 14 °C u većem dijelu Bosne, na sjeveru i u Hercegovini od 16 do 18 °C, a najviše dnevne od 20 do 28°C.

Ekstremna suša tokom jula i augusta mjeseca ugrozila je sve poljoprivredne kulture, od povrtlarskih, ratarskih do voćarskih. Prognozirane padavine u ovoj će sedmici popraviti vodni bilans, što će uz povoljnije temperaturne uslove u zemljištu optimalno djelovati na sve poljoprivredne kulture, osobito one u dozrijevanju.

Dakle, sutra u Bosni oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne praćen pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 24, a dnevna od 17 do 24, na istoku Bosne do 28, a u Hercegovini od 28 do 34 °C.

U srijedu oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 22, a dnevna od 13 do 19, na jugu od 20 do 25 °C.

U centralnim i istočnim područjima Bosne u četvrtak pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje poslije podne. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

U petak jutro u Posavini i Krajini pretežno oblačno, a u ostatku zemlje pretežno sunčano. Tokom dana postepen porast naoblake u Bosni. Krajem dana i u večernjim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne se očekuje kiša. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 21, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 28 °C.


Tagovi

Pogoršanje Agro prognoza Padavine Pad temperature Vodni bilans


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...