Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.07.2020. 13:30

Što je u kolovozu više kiše, to će i vina biti više

Na zapadu nestabilno, mogući su lokalni pljuskovi pa i tuča, upozorava naš agrometeorolog mr. sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 831
  • 45
  • 0

Proteklih je sedam dana akumulacija topline bila veća od prosjeka za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu do 32℃, a na istoku Hrvatske, gorju, te uzduž Jadrana do 33℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila uzduž Jadrana na 16℃, istoku 12℃, zapadu 11℃, a u gorju na samo 9℃. Oborine je bilo najviše na zapadu. Ukupno izmjerene količine kreću se od 15 do 142 mm (Varaždin). Na istoku je izmjereno 1 do 29 mm (Daruvar), gorju 37 do 54 mm (Ogulin), te uzduž Jadrana 1 do 5 mm (Šibenik).

U danima koji dolaze sa sjevera će pritjecati hladan i vlažan zrak, te će dolaziti do vertikalnog razvoja oblaka. U takvim situacijama na zapadu i u gorju postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove popraćene grmljavinom, a i tučom. Vrijeme će biti vrlo nestabilno. Dnevne temperature zraka na kopnu će narasti do 33℃, a uzduž Jadrana i do 38℃. Opasnost od toplinskog vala na istoku i zapadu Hrvatske bit će umjerena, a uz Jadran krajem tjedna i vrlo velika. Kako će  i vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, savjetujemo da se tijekom podneva ne izlazi na Sunce.

Radove na otvorenom trebat će obavljati tijekom ranih jutarnjih ili kasnih poslijepodnevnih sati. Biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se svakodnevno navodnjavati s najmanje 5 l vode po četvornom metru. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne bi smjeli obavljati tijekom podneva, već tijekom jutra kad na lisnoj masi više ne bude rose. Vinogradarima su ovo posljednja prskanja protiv pepelnice i plamenjače, te zato treba dobro razmisliti koje fungicide upotrijebiti. Kako će dani biti vrući, stočarske nastambe treba provjetravati, a životinjama osigurati dovoljno vode za piće. Ne zaboravimo, apetit životinja tijekom vrućih dana opada, pa je i količina dobivenog mlijeka manja.

I tako malo pomalo već drugom ljetnom mjesecu dođe kraj. Jedna stara pučka izreka govori: "Što je u kolovozu više kiše, to će i vina biti više“. I zato se kiši ovog mjeseca uistinu treba veseliti. Prisjetimo se kako dana s oborinom u prosjeku ovog mjeseca ima u Osijeku 9, a u Zagrebu 10. Prosječna višegodišnja količina oborine ne samo u Osijeku, nego i u Zagrebu ovog se mjeseca vrlo malo razlikuje od količine u srpnju.

Nekako je uobičajeno da suho i vruće vrijeme traje do 15. dana u mjesecu. Nakon 15. kolovoza odnosno Velike Gospe dani na kopnu više nisu tako često vrući, a i oborine su češće.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.