Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.12.2019. 13:30

Suhi i sunčani dani neće potrajati, ali teško da ćemo imati bijeli Božić

Trenutno suhe dane sigurno treba iskoristiti za čišćenje zapuštenog zemljišta, ali i očistiti odvodne kanale kako bi spremni dočekali oborine, a ozime kulture ne bi trpjele od viška vode u tlu, savjetuje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.877
  • 116
  • 0

Unazad nekoliko dana ponovno je bilo iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka u gorju i Dalmaciji za 60% do 70%, a na istoku i zapadu Hrvatske i za 80%. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo u Dubrovniku, nego i u Ogulinu do 19℃, a u Daruvaru i Sisku i do nevjerojatno visokih 20℃. U ponedjeljak, utorak pa i danas jakne su nam bile suvišni dio odjeće. Da, bilo je lijepo uživati u obilju Sunca.

Imali smo osjećaj kao da je zima već odavno iza nas, a ne da još nije ni počela. No, krajem proteklog tjedna jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla izmjereno je u Kninu -5℃, Slavonskome Brodu -6℃, Varaždinu i Pargu -7℃, a da ne povjerujete kako je u Pazinu izmjereno i -8℃.

Oborinama proteklog tjedna ratari su itekako zadovoljni, jer ozime ratarske kulture ne trpe od manjka vode u tlu. Ukupno je na istoku izmjereno 7 do 26 mm, a na zapadu 20 do 33 mm. I upravo zato uz korita rijeka, ali i u depresijama na slabo propusnim tlima voda na oranicama zadržala se 1 do 2 dana. Međutim, oborine su ipak najobilnije bile u Istri gdje je izmjereno 44 do 68 mm, te u Dalmaciji s ukupno izmjerenih 15 do 58 mm oborine.

Snijega je ipak bilo, ali samo u gorju, te ponegdje na zapadu Hrvatske. U Krapini i Varaždinu bilo ga je visine 1 cm, a u Ogulinu i Gospiću 3 cm. Prisjetimo se kako ga je protekle godine u ovo vrijeme na tlu bilo u Varaždinu 5 cm, Vinkovcima 19 cm, Slavonskom Brodu 22 cm, a na Plitvičkim jezerima i 27 cm

No, suhi i sunčani dani neće dugo potrajati. Već sutra pa sve do nedjelje oborine će uzduž Jadrana biti svakog dana. Upozoravamo kako najveće količine očekujemo da će pasti upravo u dane vikenda. Jugo će biti vrlo jak. Dakle, povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom ponovno će trpjeti od viška vode u tlu.  Savjetujemo da se odvodni kanali ponovno pregledaju i očiste kako ne bi došlo do bujičnih poplava ne samo u polju, nego i u naseljenim mjestima uzduž cijele obale. Dnevna će temperatura zraka narasti do 15, a nije isključeno da ponegdje bude toplije za 1℃ do 2℃. Od nedjelje ipak očekujemo postepeni pad temperature zraka, ali i prestanak oborina.

U kontinentalnom dijelu zemlje oborine očekujemo samo u subotu i nedjelju. Dnevna će temperatura zraka kao i uz Jadran narasti do 15℃. Očekujemo kako će tek u ponedjeljak i utorak jutra biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. I zato na meso u salamuri do početka idućeg tjedna treba pripaziti, odnosno zbog toplog vremena treba ga često okretati, ali i držati u hladim prostorijama. Nemojte se ustručavati na jezik staviti malo salamuru, ali i osjetiti njen miris kako bi se na vrijeme uvjerili u njenu ispravnost.  

Iako poneki žitelji u gradovima misle kako na selu ovog mjeseca radova nema, prevarili su se. Onaj tko želi uvijek nađe posao. Trenutno suhe dane sigurno treba iskoristiti za čišćenje zapuštenog zemljišta, ali i očistiti odvodne kanale kako bi spremni dočekali oborine, a ozime kulture ne bi trpjele od viška vode u tlu.

Da, mnoge, a posebno djecu zanima kad će konačno pasti snijeg. U nizinama ga sigurno idućih sedam dana neće biti. Vjerojatnost, ali vrlo mala za njegovu pojavu ipak postoji i to samo u gorju sredinom idućeg tjedna.         


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]