Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.10.2018. 16:30

Suho i sunčano vrijeme iskoristite za jesensku gnojidbu, iako - ponegdje je moguć i mraz

I ovaj tjedan provjerite agro prognozu i savjete koje vam donosi mr.sc. Dražen Kaučić!

Foto: Bigstockphoto/melis
  • 1.684
  • 117
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 22ᵒ C, istoku i zapadu Hrvatske 23ᵒ C, Istri 27ᵒ C, a u Dalmaciji i do 28ᵒ C. Vrijedno je istaknuti kako su spomenute vrijednosti temperatura zraka bile neuobičajeno visoke za kraj rujna.

Jutra su bila hladna. Minimalna temperatura zraka spustila se ispod točke smrzavanja, pa su se plastenici noću trebali zatvarati. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na -1ᵒ C, Istri -2ᵒ C, na zapadu i istoku Hrvatske -3ᵒ C, a u gorju i na - 4ᵒ C. I zato, neubrano povrće je sigurno stradalo.

Ukupno izmjerene oborine bilo je od 25. rujna do danas u jutro najmanje na istoku Hrvatske, tj. samo 1 mm. Na zapadu je izmjereno 1 mm do 5 mm, u gorju 12 mm do 24 mm, Istri 8 mm do 14 mm, a u Dalmaciji 1 mm do 259 mm izmjerenih u Dubrovniku. I zato nas ni malo ne čudi što je tlo ponegdje vrlo suho, te se priprema za jesensku sjetvu obavlja vrlo teško.

U danima koji slijede maksimalna će temperatura zraka narasti u gorju do 18ᵒ C, zapadu Hrvatske 22ᵒ C, istoku 23ᵒ C, Istri 22ᵒ C, a u Dalmaciji do 24ᵒ C. Dakle, vlažnost neubranog kukuruza bit će po volji ratara, dok će nam tijekom podneva radeći fizičke poslove biti ugodno toplo, a možda i vruće. Jutra će ponovno biti svježa, a ponegdje i hladna. Na zapadu te u gorju ponegdje može biti mraza. I zato savjetujemo da se cvijeće uzgajano za Dan mrtvih noću prekriva odgovarajućim folijama, a plastenici zatvaraju.

Tlo će na zapadu i u gorju biti u umjereno vlažno, a uzduž Jadrana, te  na istoku zemlje ponegdje i suho. Oborine u gorju te u južnoj Dalmaciji očekujemo tijekom subote. Na istoku oborine su moguće tijekom nedjelje. Dakle, traktori i kombajni u danima koji dolaze moći će nesmetano ulaziti na oranice.  No, priprema tla za jesensku sjetvu obavljat će se ponegdje, a zbog nedovoljno vlažnog tla  vrlo teško.

Voćarima i vinogradarima savjetujemo da suhe i sunčane dane iskoriste za jesensku gnojidbu, ali i uklanjanje trulih neubranih plodova. Posljednje oborine navlažile su šumsko tlo. To je razlog ljubitelja gljiva da se upute u šume tražeći ne samo vrganje, nego i ostale neotrovne gljive. Vodostaji vode u jezerima i rijekama nisu po volji ribolovaca. No, oni će sigurno suhe i sunčane dane iskoristiti za boravak u prirodi. Ljubiteljima sakupljanja ljekovitog bilja savjetujemo da ne čekaju dane vikenda, već sutra krenu u njihovo sakupljanje.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.