Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.08.2021. 13:30

Suho, sunčano i vruće, a kad će pasti barem malo kiše?

Vjerojatnost toplinskog udara, a što je posljedica toplinskog vala, bit će vrlo visoka, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 3.635
  • 552
  • 1

Posljednjih je dana dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 31℃, zapadu Hrvatske 32℃, istoku 36℃, a uzduž Jadrana i do 37℃. No, akumulacija topline bila je veća od prosjeka u cijeloj zemlji za 5 do 10 posto. Dozrijevanje voća, povrća pa i ratarskih kultura bilo je uobičajeno za ovaj mjesec. Oborine je proteklih dana bilo.

No, ukupno izmjerene količine od mjesta do mjesta vrlo su različite. Na istoku je izmjereno 8 do 16 mm, zapadu 13 do 41 mm, gorju 15 do 38 mm, a uzduž Jadrana 1 do 18 mm. Nema sumnje, navedene količine nisu ni malo dovoljne da se podmiri nedostatak vode u plićim slojevima tla. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo je i dalje svakodnevno navodnjavati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru.  

Dani koji nam dolaze bit će u cijeloj zemlji suhi, sunčani, ali i vrući. Dnevna će temperatura zraka narasti u nedjelju, te početkom idućeg tjedna na zapadu do 36℃, uzduž Jadrana 37℃, a na istoku i do 38 ℃. Bit će "pakleno" vruće. Vjerojatnost toplinskog udara, a što je posljedica toplinskog vala, bit će vrlo visoka. Savjetujemo da temperatura u zatvorenom prostoru bude niža od vanjske temperature za 7℃.

Podsjećamo kako je posljedica toplinskog udara glavobolja, vrtoglavica, visoka tjelesna temperatura i gubitak svijesti. I zato starije osobe, te djeca na otvoreni prostor smiju izlaziti samo tijekom jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati. UV indeks bit će vrlo visok, pa naša odjeća mora biti lagana i svijetle boje. Dnevno bi u organizam trebalo unijeti najmanje dvije litre vode.

Vrijedno je istaknuti kako će noći i na kopnu biti tople, a to znači da će se temperatura spustiti na samo 22℃. No, uzduž Jadrana očekujemo i vrlo tople noći s temperaturama oko 26℃, pa se rashladni uređaji neće gasiti.

Vjerujemo da se mnogi pitaju kad će pasti makar malo oborine? Naš je odgovor da lokalnih pljuskova može biti prvo na zapadu, a zatim na istoku i to u ponedjeljak i utorak. Ne daj nam Bože da uz pljuskove bude i pojave tuče.

Znamo da je dominantni ljetni korov ambrozija (Ambrosia), a ona upravo cvate. Podsjećamo kako ona proizvodi i do 8 milijuna alergenih peludnih zrnaca, pa osobe alergične na njih itekako pate.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰