Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.06.2022. 13:30

Suša se nastavlja - zalihe vode su sve manje!

Samo na sjeverozapadu može ponegdje biti pojave kiše. Duže razdoblje suhog tla se nastavlja.

Foto: Martina Popić
  • 1.982
  • 90
  • 0

S astronomskim početkom ljeta, vrući su dani sve češći. Dnevna je temperatura zraka proteklih dana narasla u gorju do 32℃, istoku i sjeverozapadu 33℃, a uzduž Jadrana i do 34℃, pa su biljke često doživljavale temperaturni stres. No, i stoci je bilo vruće ne samo u nastambama, nego i na pašnjacima. Apetit goveda je smanjen, a potreba za napajanjem sve veća.

Kiše je proteklih sedam dana bilo samo jednom. Ukupno izmjerene količine kreću se na istoku od 1 do 31 mm, sjeverozapadu 1 do 8 mm, gorju 1 do 4 mm, a uzduž Jadrana 1 do 9 mm. Nedostatak vode i u dubljim slojevima tla najbolje je vidljiv uzduž Jadrana, gdje su plodovi maslina uslijed suše sitni, te opadaju.  

Vjerojatnost za pojavu kiše postoji samo u petak prije podne i u subotu poslije podne, ali na sjeverozapadu gdje može biti i nevremena. U ostatku zemlje vjerojatnost je vrlo mala, te se razdoblje suhog tla nastavlja vjerojatno sve do druge polovice idućeg tjedna.

Akumulacija topline na kopnu bit će veća od prosjeka za 20 do 30 posto, a uzduž Jadrana 5 do 10 posto. Dani će i dalje biti vrući s temperaturama većim od 30℃. Stupanj opasnosti od štetnog djelovanja UV bit će na kopnu visok, a uz Jadran i vrlo visok. Valja istaknuti kako će koncentracija peludi trava i korova na kopnu biti visoka.

Dakle, pred nama su dani kad će se biljke s kratkim korijenovim sustavom trebati svakodnevno navodnjavati tijekom ranih jutarnji i kasnih poslijepodnevnih sati. Gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije narasti će na istoku i zapadu Hrvatske i do 5 l vode po četvornom metru. Upravo je to najmanja količina vode kojom treba navodnjavati sve povrtlarske kulture.

Zbog visokog i vrlo visokog UV indeksa boravak na otvoren treba izbjegavati od 11:00 do 16:00 sati, a to posebno vrijedi za malu djecu koja vrlo brzo mogu dobiti opekline od Sunca. Upozoravamo vinogradare i voćare da i oni preventivna prskanja obavljaju u jutarnjim i kasnim poslije podnevnim satima.

Zbog obilja sati sijanja Sunca pokošene krmne kulture će se vrlo brzo sušiti, pa savjetujemo da se kosidba nastavi. Ne savjetujemo plitku obradu tla, jer time samo još više utječemo na njegovo sušenje. Korove treba uništavati koristeći pravilno odabrane herbicide ili kosidbom.

I na kraju skrećemo pozornost na štednju vode, jer su njene zalihe u dubljim slojevima tla iz dana u dan sve manje.


Tagovi

Agro prognoza Suša Vremenska prognoza Navodnjavanje


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]