Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.08.2021. 15:00

Suši uskoro dolazi kraj, a raste opasnost od bujičnih poplava

Vjerujemo da će i opasnost od nastanka i širenja šumskih požara izazvanih dugotrajnom sušom prestati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 3.008
  • 358
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana ne samo da je bilo vruće, već je bilo pojave pijavica, pa čak i tornada. Vjetar je u Istri i Slavoniji čupao stabla i dizao krovove kuća, a tuča je potpuno uništila kukuruz, vinograde i voćnjake. 

Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 33℃, na zapadu 34℃, istoku 37℃, a uzduž Jadrana i do 39℃. Oborine je bilo, ali tek ponegdje. Ukupno je na istoku izmjereno 4 do 9 mm, zapadu 5 do 39 mm, u gorju 2 do 30 mm, a uzduž Jadrana najviše 1 mm. 

Oči žitelja Dalmacije pogledima u nebo traže spas od suše i požara. Kako uskoro slijedi premještanje frontalnog sustava preko naših krajeva, pljuskova popraćenih grmljavinom bit će u cijeloj zemlji. Upozoravamo kako oborine ponegdje mogu biti obilne. Upravo zato bujične poplave, pa i erozije tla mogu nanijeti štete poljoprivrednim gospodarstvima.

Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka na istoku i zapadu narasti do 33℃, a uzduž Jadrana i do 35℃, pa će mnoge biljke ponovno trpjeti od temperaturnog stresa. UV indeks na kopnu će biti visok, a uzduž Jadrana ponovno i vrlo visok. Boravak na otvorenom starijih osoba i djece morao bi biti do 10 i poslije 16 sati. Odjeća koju koristimo mora biti lagana, a pijenje vode često i obilno.

Vinogradarima savjetujemo da vode brigu o karenci odabranih pripravaka. Neke sorte vinove loze mijenjaju boju, odnosno dolazi do mekšanja bobica. Zaštita od sive plijesni mora se što prije obaviti, ali samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati.

Vjerujemo da će tlo zbog najavljene oborine uskoro biti umjereno vlažno, pa će se i zaoravanje strništa moći obavljati. No, očekujemo i vrlo intenzivan rast korova, a koji se plitkom obradom tla moraju što prije uništiti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.