Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.11.2022. 13:30

Sveta Kata, ali bez snijega na vrata

Oborine će biti još danas, a što nas čeka već od sutra pa sve do početka idućeg tjedna, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.741
  • 92
  • 0

Oborine su posljednjih sedam dana bile obilne. Vrijedno je istaknuti kako je ukupno u Osijeku izmjereno do danas tijekom ovog mjeseca 66 mm, a što je samo 3 mm manje od višegodišnjeg prosjeka. No, u Zagrebu je ukupno izmjereno 84 mm što je za 4 mm više od prosjeka.

Ukupno izmjerene količine oborine posljednjih sedam dana na istoku se kreću od 57 do 98 mm, sjeverozapadu od 70 do 152 mm, gorju od 112 do 182, a uzduž Jadrana od 31 do 115 mm. Upravo zato, nakon ekstremno suhog listopada konačno smo dočekali da je tlo posebno na istoku zasićeno vodom do poljskog vodnog kapaciteta.

Studeni je posljednji od tri jesenska mjeseca, pa nas i ne čudi da snijega posljednjih dana nije bilo u nizinama na istoku, već samo u gorju. U Ogulinu i Gospiću danas je njegova visina 4 cm, Pargu kod Čabra 23 cm, a u Delnicama 44 cm. 

Protekli su dani bili hladni. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila se u Varaždinu na -3℃, a u Osijeku i na -4℃. Tijekom dana temperatura je narasla u Zagrebu do 11.5℃, a u Osijeku do 12.8℃. Međutim, ipak se događa da ovog mjeseca temperatura naraste i iznad 20.0℃, a to se dogodilo 16. studenog 1963. godine kad je u Zagrebu izmjereno 25.4℃, a u Osijeku 25.8℃.

Oborine će biti još danas, a već od sutra, pa sve do početka idućeg tjedna slijedi niz suhih dana. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo sutra, te u petak. Ostalih će dana biti niske naoblake, pojave magle te samo mjestimice sunčano. Vlažnost tla će biti vrlo velika, tlo će se sporo sušiti, pa traktori neće moći ulaziti na oranice.

Jutra će biti hladna. Do vikenda će se temperatura spustiti na sjeverozapadu na -2℃, a u gorju i na -5℃. Kako će pri tlu biti hladnije za 3℃ ili 4℃, hladna jutra možemo očekivati i u nizinama na istoku zemlje. Jutarnje temperature zraka pri tlu, a niže od temperature smrzavanja, dakle negativnog predznaka očekujemo na kopnu sve do sredine tjedna koji je pred nama. Ratari su navedenim zadovoljni, jer će se duboko izorano tlo svakodnevno smrzavati.

Nemojte misliti da radova na otvorenom nema. Vinogradari i voćari moraju polako zaštiti svoje kulture od divljači, a ratari čišćenjem odvodnih kanala spriječiti zadržavanje vode na oranicama gdje se nalaze ozime kulture. Hladna jutra, te dnevne temperature zraka do 6℃ na istoku i sjeverozapadu podsjećaju kako ovog vikenda svinjokolje mogu početi. 

U petak je blagdan svete Katarine Aleksandijske. Kako je bilo uobičajeno da na taj dan pada snijeg, pučka izreka kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata“. Snijega neće biti, a mi dragim Katama i Katarinama želimo sretan imendan!  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Snijeg Suhi dani


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]