Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.09.2022. 15:50

Sveti Frane - nesta u polju hrane

Nakon suše, otežana je zbog kiše berba kukuruza, grožđa i jabuka, a vlaga pogoduje razvoju bolesti. Stiže li nam stabilnije vrijeme?

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.815
  • 89
  • 0

Posljednji dani prvog jesenskog mjeseca nisu bili po volji ne samo ratara, nego i voćara, te vinogradara. Naime, dijelove Hrvatskog zagorja, ali i kutjevačkog područja zahvatilo je olujno nevrijeme popraćeno tučom, pa su stradali vinogradi i voćnjaci gdje berba još uvijek nije završila.

Žalosno je promatrati kako grožđe koje je već ionako zahvatila siva plijesan, iz sata u sat propada. Berba se obavlja, ali po velikom blatu, iz oštećenih grozdova curi sok, one opadaju na tlo, a plijesan neumoljivo širi. I neubran kukuruz propada. Dnevne temperature zraka od 20° C, te relativna vlaga veća od 80 posto pogoduje širenju plijesni na klipovima kukuruza.

Ulazak kombajna i traktora s prikolicama na oranice je vrlo težak. Ukupno je tijekom posljednjih sedam dana palo na istoku 8 do 55 mm, sjeverozapadu 40 do 69 mm, gorju 3 do 128 mm, a uz Jadran 3 do 371 mm kiše. Vrijedno je istaknuti kako je tlo na kopnu vrlo vlažno već od 10. rujna, pa sve do danas. Akumulacija topline bila je posljednjih dana manja od prosjeka u cijeloj zemlji za 10 do 15 posto.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 10 do 15 posto. Kiša će prestati na istoku sutra poslije podne, sjeverozapadu i uzduž Jadrana u subotu, a u gorju tijekom nedjelje. Tijekom vikenda u ranim jutarnjim satima temperatura će se na kopnu spustiti na 12° C , a uzduž Jadrana na 19° C. I dalje će na kopnu dnevna temperatura zraka narasti do 23° C, a uzduž Jadrana do 24° C. U odnosu na višegodišnji prosjek bit će toplije za 10 do 15%.

Tijekom prve polovice tjedna koji nam dolazi akumulacija topline bit će jednaka višegodišnjem prosjeku, pa očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti u gorju na 17° C, istoku 18, a na sjeverozapadu na 21° C. Pojave mraza, ali i kiše neće biti. Bit će djelomično sunčano.

Savjetujemo da se s obradom tla, odnosno pripremom tla za jesensku sjetvu ne žuri. Tlo će se donekle osušiti početkom tjedna, pa će nakon prolaska mehanizacije ono biti manje zbijeno.

U utorak, 4. listopada je blagdan svetog Franje Asiškog. Jedna stara pučka izreka kaže: “Sveti Frane – nesta u polju hrane“. I stvarno, plodova na poljima je još vrlo malo.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Kiša Sunčano


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.