Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.05.2020. 12:00

Svibanjske kiše padajte što više

Dani će biti suhi i sunčani, a sadržaj vode u tlu iz dana u dan ponovno sve manji, napominje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.378
  • 126
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila uglavnom jednaka prosječnim višegodišnjim vrijednostima za ovo doba godine. Nicanjem posijanih ratarskih i povrtlarskih, ali i rastom i razvojem višegodišnjih poljoprivrednih kultura, poljodjelci su zadovoljni. Sredinom proteklog tjedna dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 20℃, a na istoku i zapadu Hrvatske i do 27℃. Nažalost, ponegdje je ipak bilo pojave slabog mraza jer se na 5 cm od tla temperatura zraka spustila tijekom ranih jutarnjih sati u Slavonskom Brodu i Daruvaru na -1℃, a u Varaždinu i Gospiću na -2℃. Vjerujemo da šteta ima ponegdje, ali samo na povrtlarskim i tek izniknulim ratarskim kultrama.

Konačno smo dočekali i pojavu veće količine oborine. Ukupno je od petka do utorka ujutro izmjereno na istoku Hrvatske 18 do 30 mm, zapadu 14 do 45 mm, gorju 26 do 39 mm, a uzduž Jadrana 10 do 40 mm oborine. Spomenute su količine trenutno dovoljne za ratarske i povrtlarske kulture jer vlage u sjetvenom sloju tla ima dovoljno za njihov normalan rast i razvoj.

U danima koji slijede akumulacija topline u cijeloj će Hrvatskoj biti jednaka prosječnim višegodišnjim vrijednostima. Sve do ponedjeljka iz dana u dan bit će sve toplije. Vrijedno je istaknuti kako u ponedjeljak na istoku zemlje može biti vruće, a to znači da će temperatura zraka narasti i do visokih 30℃. Tog će dana mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom doživjeti takozvani temperaturni stres. Već u utorak očekujemo da će osjetno zahladnjeti s jutarnjim temperaturama nižim od 10 ℃.

Dani će biti uglavnom suhi i sunčani. Gubitak vode procesom evapotranspiracije će rasti, pa će i vlažnost tla iz  dana u dan biti sve manja. I zato savjetujemo da se povrtlarske kulture ponovno krajem tjedna počnu navodnjavati s dovoljnim količinama vode.

Vrlo visoka vlaga zraka u danima koji dolaze pogodovat će razvoju biljnih bolesti i  štetnika. Savjetujemo da se preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika u voćnjacima i vinogradima obavljaju na vrijeme, ali i s pravilno odabranim preparatima. Ne zaboravimo i na folijarnu gnojidbu.

Jedna stara pučka izreka kaže:“ Svibanjske kiše padajte što više“. Da, kiše ovog mjeseca nikad dosta.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]