Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.05.2022. 15:30

Svibanjske kiše padajte što više

Kako su ukupne količine kiše u ožujku, ali i u travnju bile manje od prosjeka, prisjećajući se stare pučke izreke, kiše ovog mjeseca nikad dosta.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.123
  • 118
  • 1

Tijekom proteklih sedam dana u cijeloj je zemlji akumulacija topline bila u okvirima prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 19℃, na istoku i sjeverozapadu 23℃, a uzduž Jadrana i do 25℃.

U okolici Varaždina, Ogulina, ali I Pazina bilo je pojave slabog mraza, pa se temperatura pri tlu spustila na -1℃, a ponegdje i na -2℃. Od spomenutih temperatura mogle su stradati samo povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom, a koje nisu bile pokrivene folijom.

No, konačno nam može biti malo lakše, jer opasnosti od njegove pojave do kasne jeseni više nema. I upravo zato, šteta ove godine na voćkama i vinovoj lozi ima vrlo malo, pa se barem za sada možemo nadati dobrom urodu.

Najmanje kiše palo je u Posavini, istočnoj Slavoniji (1 do 3 mm), Istri, te uzduž Jadrana (1 do 10 mm). Upravo zato, tlo je još uvijek na lakim i lako propusnim tlima suho, pa nas ne čudi da ratari priželjkuju veće količine kiše. Na prostoru Međimurja, Hrvatskog zagorja, te u Banovini palo je tijekom proteklih sedam najviše kiše, a ukupno izmjerene količine kreću se i do 15 litara na četvorni metar. Nažalost, to ipak ponegdje nije dovoljno da se podmiri nedostatak vode u dubljim slojevima tla. Prisjetimo se kako je kiše ne samo u ožujku, nego i u travnju bilo manje od višegodišnjeg prosjeka.

Tlo na 5 cm dubine zagrijalo se tijekom podneva u gorju na 20℃, sjeverozapadu 24℃, istoku 25℃, a uzduž Jadrana i do 28℃, pa tamo gdje je sjetveni sloj tla dovoljno vlažan posijane ratarske i povrtlarske kulture vrlo brzo niču. I rast korova je vrlo intenzivan, pa ako se pravovremeno ne uništavaju vrlo brzo prekriju tlo čime sprečavaju normalni rast i razvoj posijanih i posađenih kultura. Zato, na vrijeme korove treba uništavati plitkom obradom tla ili odgovarajućim herbicidima.  

U danima koji slijede jutarnja će temperatura zraka biti u porastu, a dnevna malo svježija. Veseli nas da će već u petak sa sjeverozapada u naše krajeve pritjecati vlažan zrak, pa kišu očekujemo ne samo na sjeverozapadu, nego u gorju, ali i u istočnim krajevima. Vrijedno je istaknuti kako ponegdje može biti izraženijih pljuskova popraćenih grmljavinom. U subotu će kiše biti u cijeloj zemlji. U danima vikenda na sjeverozapadu i istoku jutarnja će se temperatura spustiti na 10℃, a dnevna narasti do 22℃.

U prvoj polovici tjedna koji dolazi iz dana u dan bit će sve sunčanije, ali i toplije. Dnevne vrijednosti temperature zraka narast će na istoku i sjeverozapadu zemlje do 26℃, a ponegdje i do 28℃. Dakle, ako će nam kiša tijekom vikenda kvariti naše raspoloženje, ne moramo se ljutiti.

Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika u vinogradima i voćnjacima moći će se obavljati već u ponedjeljak bez imalo straha da će zaštitna sredstva biti isprana s lisne mase naših kultura.  

Prisjećajući se jedne stare pučke izreke: "Svibanjske kiše padajte što više“, kiše ovog mjeseca nikad dosta.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]