Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.05.2022. 14:30

Tjedna akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 30 posto, stiže li još kiše?

Mnoge povrtlarske, ali i neke ratarske kulture doživjele su protekli tjedan temperaturni stres. Kakvo vrijeme donosi idućih sedam dana, otkriva naš ageometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.499
  • 107
  • 0

Akumulacija topline bila je proteklih dana u cijeloj zemlji veća od prosjeka. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 29℃, uzduž Jadrana 30℃, na istoku 31℃, a na sjeverozapadu i do 32℃. Mnoge povrtlarske, ali i neke ratarske kulture doživjele su temperaturni stres. 

Kiše je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku 4 do 10 mm, sjeverozapadu 3 do 24 mm, gorju 2 do 8 mm, a uzduž Jadrana samo 1 do 4 mm. Mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu.

Vjerojatnost da će kiše uskoro biti, vrlo je mala. Nešto malo ipak može pasti u subotu i to samo na sjeverozapadu. Dani će na istoku i sjeverozapadu do konca tjedna ponovno biti vrući suhi i sunčani. Vrijedno je istaknuti kako će UV indeks u danima koji slijede biti visok ne samo na sjeverozapadu i istoku, nego i u gorju.

Prisjetimo se kako UV indeks predstavlja jačinu ultraljubičastog račenja Sunca, a koje može biti itekako štetno za osjetljivu kožu. I upravo zato, boravak na otvorenom nikako ne bi trebao biti od 11 do 16 sati. Ako već moramo, savjetujemo da se glava zaštiti šeširom, a koža namaže kremom. Posebno moramo paziti na malu djecu koja već za 20 minuta mogu dobiti opekline od Sunca.

Dakle, do kraja ovog i u prvoj polovici idućeg tjedna akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 30 posto. Rast posijanih povrtlarskih kultura, ali uz uvjet da se svakodnevno navodnjavaju, bit će ubrzan. No, i korovi će brzo rasti. Njihovo suzbijanje mora biti pravovremeno.

Mladice vinove loze, pa i lisna masa svih voćaka iz dana u dan sve je veća. To nam govori kako preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika moraju biti pravovremena. Veseli nas da se zaštitna sredstava neće odmah ispirati s lisne mase.

No, kod vrućih dana moramo pripaziti da tretiranja obavljamo do najdulje 10 i nikako ne prije 17 sati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenske prilike


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]